В.Велев: Финансиране на инфраструктурни проекти през БФБ е по-добре от това да взимаме кредити и да се връщат лихви

Васил Велев, председател на АИКБ, и Любомир Бояджиев, председател на БАЛИП

03.02.2015 | 13:20 Редактор: Дориана Ранкова
В.Велев: Финансиране на инфраструктурни проекти през БФБ е по-добре от това да взимаме кредити и да се връщат лихви

 

Васил Велев и Любомир Бояджиев коментираха писмото, което шест асоциации изпратиха до правителството с предложения за привличане на свежи финансови ресурси за бюджета. АИКБ, КРИБ, БФБ, БАЛИП и БАУД предлагат борсова приватизация на миноритарни дялове от държавни предприятия, както и финансиране на инфраструктурни проекти през Българска Фондова Борса.


Велев сподели, че предложението не е ново, но сега средата е благоприятна за реализирането му, заради ликвидността, която има в големите институционални инвеститори. По-голямата част от ресурса е инвестиран извън страната. А доходността по депозити и ДЦК  е достатъчно ниска, за да се търсят алтернативи. Плюс и фискалната позиция на страната не е най-добрата, заради увеличаването на дълга. Той обясни, че раздържавяването на държавни компании частично до 25% означава, че именно държавата остава с последната дума по вземането на решения за управление. Едновременно с това се постига по-голяма прозрачност в управлението, или по-голяма ефективност. Разбира се ще бъде и тласък за капиталовия пазар.


Тъй като предложението е свързано с енергийни компании обединението не предлага мажоритарна приватизация, тъй като сектора е с огромна тежест като важност, допълни Бояджиев (Български Енергиен Холдинг ЕАД, Булгартрансгаз ЕАД, Електроенергиен системен оператор ЕАД, АЕЦ Козлодуй ЕАД, ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, Българска банка за развитие АД, Летище София ЕАД, Агенция дипломатически имоти в страната ЕООД). Велев коментира, че енергийните проблеми може да бъдат по-лесно разрешени, ако има публичност. Ясно направен разчет за управление би привлякъл интерес от инвеститорите.


Бояджиев сравни България с Полша и даде пример за същия пакет от мерки за приватизация на миноритарни дялове в държавни компании през борсата. Включително и Румъния има опит в това, и то успешен каза Бояджиев. Дори имат опит в приватизация на АЕЦ.


Васил Велев допълни, че и ние с приватизацията на ключови дружества като Булгартабак и БТК имаме опит в процеса след приемане на стратегия за приватизация от НС. Това е въпрос на политическа воля. Бояджиев каза, че за предлагания  процес не е самоцел да мине през борсата, а да се привлекат инвеститори. Но е плюс за облика на страната ни.
Гостите коментираха и изказването на Димитър Бъчваров, член на НС на АПСК, който след участие в сутрешния блок на България он ер, заяви, че предложението е повърхностно и некомпетентно, тъй като ако управлението е било лошо, то след тази приватизация до 25% няма да има промяна. В отговор Васил Велев коментира, че само разкриването на информация, както е по закон, е голям плюс. Но проблемът, който Бъчваров поставя касае и факта, че парите няма да влязат в дружеството. Васил Велев поясни, че има схема това да се случи - с увеличение на капитала и продажба на борсата на това увеличение. Подобна е схемата за финансиране на инфраструктурни проекти през БФБ. Това според гостите е по-добрият вариант от този да се вземат кредити и да се плащат лихви.

 

Цялото интервю в студиото на Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: