Ц. Цачев: БФБ имаше шанс да постави силно началото през 2015 г., но дебатите за пенсионна реформа отблъснаха инвеститорите

Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи, Елана Трейдинг

03.02.2015 | 13:39 Редактор: Дориана Ранкова
Ц. Цачев: БФБ имаше шанс да постави силно началото през 2015 г., но дебатите за пенсионна реформа отблъснаха инвеститорите

Цветослав Цачев коментира прогнозата на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank за 2015г. Потреблението и инвестициите все още са в стагнация е един от акцентите. Цачев коментира, че за съжаление това остава актуален акцент, но положителното е, че не задълбочават свиването си.

Очакват освободен финансов ресурс, поради ниските лихви на депозитите, голяма част от който ще се насочи към БФБ. Опция е тази инвестиция, тъй като независимо от проблемите около КТБ и дебатите за пенсионната реформа, все пак компаниите не са толкова скъпи и ще са интересни. Дискусията за преструктуриране на пенсионната система, отблъсна инвеститорите от пазара в края на 2014 и ще има сериозен отпечатък върху търговията през цялата 2015 г.

Прогнозата им включва още силен долар и колебливо евро през 2015 г., златото като атрактивна инвестиция, година на ниски цени на петрола ( 40 долара дъно за петрола). Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че повишаване на лихвите в САЩ би трябвало също да свали цените на американските акции по-късно през годината, като очакват корекция на щатския  фондов пазар през 2015 г. като добър момент за покупка на тези книжа.

 

Цялото интервю в Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: