Иванка Иванова: Президентът има последната дума по избора на председател на ВКС

Държавният глава има право да не се съобрази с решението на Висшия съдебен съвет, коментира тя

29.01.2015 | 20:52 Редактор: Мариета Иванова
Иванка Иванова: Президентът има последната дума по избора на председател на ВКС

Президентът има последната дума по избора на председател на Висшия касационен съд, коментира в предаването Денят On Air Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт „Отворено общество”. Тя подчерта, че държавният глава може да не се съобрази и по думите й е длъжен да го направи, ако има съмнения за ефективността на електронното гласуване във Висшия съдебен съвет. – „Не случайно Конституцията е разделила избора между властите”, коментира тя.

Припомняме, че днес- 29 януари, ВСС избра Лозан Панов за председател на Висшия касационен съд. Панов бе избран от Висшия съдебен съвет със задължителните 17 гласа "за”. Шестима гласуваха против, въздържали се нямаше. Шестимата, които гласуваха против кандидатурата на Панов, подкрепиха другия кандидат-  Павлина Панова.

По думите на Директора на „Правната програма” на Институт „Отворено общество” изборът на Панов е „огромна изненада”. В подкрепа на мнението си тя посочи, че по време на дебатите той е „заложил на имиджова програма на съдебната система”. По думите на Иванова „би било грешка да се смята, че проблемът на съдебната система е имиджов. Проблемът е с начина, с гаранциите за действието на съдебната система”, коментира още тя.

Иванова изтъкна още, че европейската практика предполага за председател на Висшия касационен съд да се избира действащ съдия и дори такъв с 10-годишна практика.