Здравни права ще могат да се възстановяват след плащане на всички дължими вноски

Правителството предлага пакет от промени в здравеопазването

28.01.2015 | 16:18 Редактор: Ирина Георгиева
Здравни права ще могат да се възстановяват след плащане на всички дължими вноски

Лицата с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановят, но при плащане на всички вноски, а не както е сега само при заплащането на вноските за три години назад. Това предвиждат промените в закона за здравното осигуряване.

До влизането в сила на промяната гражданите ще имат 6 месечен гратисен период, в който ще могат да се възползват от старото законодателство. Промените предвиждат още болниците да информират НАП в три дневен срок че са приели за лечение здравно неосигурено лице. Данъчните ще бъдат информирани от лечебните заведения и когато пациентите отидат на платен преглед.

Правителството прие пакет от предложения за законови промени, свързани със Закона за здравното осигуряване, съобщи здравният министър Петър Москов, пише агенция Фокус. Втората група са в областта на лекарствената политика - те трябва да дадат лостове на държавата и на НЗОК да договорят по-добри за пациентите модерни медикаменти.

Третите промени са за повишаване на справедливостта на здравноосигурителните вноски и на повишаване на събираемостта - тук е заложено по настояване на МС повишаване на размера на вноските, плащани от държавата, с 5% годишно до достигането на нивата, плащани от самоосигуряващите се лица.

Здравният министър посочи, че предлаганите мерки са отговор от страна на държавата към негативните класации за България в ЕС при предоставянето на здравни услуги. 

България е на 30-то място по качество на здравната помощ от 37 изследвани страни в Европа, сочи тазгодишния Индекс на европейския здравен потребител, който се изследва по поръчка на Европейската комисия вече осма година.

Според изследването, България е единствената държава от Индекса, при която всички показатели за предоставяните от системата услуги са в червено, което е знак за лошо качество на услугата.

У нас се харчат най-малко пари за здравната система, смъртността е сред най-високите в ЕС, а продължителността на живота - сред най-ниските