Протест срещу избора на Слави Бинев за председател на комисията по култура

Артисти, музиканти, хора на изкуството протестираха пред НС

03.12.2014 | 18:13 Редактор: Ирина Георгиева
Протест срещу избора на Слави Бинев за председател на комисията по култура

Артисти, музиканти, хора на изкуството протестираха пред НС срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по културата и медиите, предаде БТА. Шествието тръгна от градинката пред "Кристал", след което спря пред НС. Протестиращите изпълниха пространството между сградата и паметника на Царя Освободител и спряха движението по булеварда. 

Хората на изкуството седнаха за кратко на стълбите на централния вход на НС. В знак на протест Йосиф Сърчаджиев вдигна ръка, свита в юмрук, и се помоли: "Със сила и вяра Бог да е с нас!".

Директорът на Младежки театър Владимир Люцканов посочи, че има по-достойни хора, които да се занимават с комисията по култура. Според него изборът на Бинев е логичен завършек на всичко това, което управляващите вършат в областта на културата. Той посочи, че от Младежкия театър са излезли с протестна декларация и тя се чете преди всяко представление. 

Режисьорът Александър Морфов обясни, че е дошъл на протеста, защото съвпада с неговата позиция. Той посочи, че в знак на протест си е подал молбата за напускане на Народния театър. Не мога да бъда държавен служител като режисьор от държавен театър и да протестирам, коментира той. Морфов разказа,че артистите са се организирали спонтанно в социалните мрежи. Относно поканата на Слави Бинев към хората на изкуството, Александър Морфов коментира, че не би отишъл на такава среща.

Още по темата вижте в следващото видео: