Илияна Цанова: 2014 година се оказва нулева за ОП, но парите от тях няма да бъдат загубени

В Брюксел вече е изпратена ОП "Развитие на човешките ресурси"

05.11.2014 | 14:11 Редактор: Ирина Георгиева
Илияна Цанова: 2014 година се оказва нулева за ОП, но парите от тях няма да бъдат загубени

2014 година се оказва нулева за ОП, но парите от тях няма да бъдат загубени, каза по време на парламентарен контрол вицепремиерът Илияна Цанова в отговор на въпрос на депутата Лиляна Павлова, предаде БТА. Вицепремиерът Цанова посочи че през последните три месеца екипите на министерствата работиха денонощно, за да отразят коментарите по новите оперативни програми. Тези коментари са били получени в първата половина на август. Коментарите бяха по-дълги от самите програми, каза заместник министър-председателят по управление на средствата от ЕС.

В Брюксел вече е изпратена ОП "Развитие на човешките ресурси", готова е и оперативната програма за подпомагане на най-нуждаещите се хора, която също ще бъде изпратена. По другите оперативни програми имаме готовност да докладваме в ЕК, добави Цанова. 

Досега ЕК е одобрила само седем от общо 200 оперативни програми за целия ЕС. Това е нулева година за целия ЕС, посочи Цанова. Забавянето до голяма степен се дължи на решение на ЕК и затова са предприети стъпки за решаване на проблема - едната е предоговаряне на целия бюджет, а другата е неизползваните пари да се изразходват от 2015 година. Ако България е представила своите оперативни програми, дори и да не бъдат още одобрени от ЕК, по тях ще могат да се изпълняват проекти, обясни Цанова.