Бизнесът каза "да" на ремонт на бюджета

Социалните партньори "за" нова такса смет, общините - "не"

15.07.2014 | 15:28 Редактор: Ирина Георгиева
Бизнесът каза

Работодателски организации застават зад актуализация на бюджета, която ще подкрепи финансовата система. Това заявиха от БСК и Асоциацията на индустриалния капитал след заседание на Тристранния съвет. Междувременно социалните партньори подкрепят и нови правила за такса смет.

Бизнесът каза „да“ на ремонт на бюджета с мотив, че това е застраховка от бъдещи рискове пред финансовата система. Работодателите одобряват ръст на дълга и на дефицита до 3 на 100 от БВП, както и служебният кабинет да емитира нов дълг в отсъствието на работещ парламент. Това щяло да осигури сигурност до предсрочните избори на 5 октомври. 

"Дали подкрепяте този пакет от мерки? – Добре е да бъдем застраховани от всякакви рискове и от тази гледна точка ние не бихме възразили." - заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

"Извеждане на политическия дебат от въпросите на финансовата стабилност, политиците  да не злоупотребяват и  да не спекулират." - допълни Димитър Бранков, зам.-предс. на БСК.

Междувременно социалните партньори подкрепят и новите правила за такса смет. От 2015-та данъкът ще се събира на принципа – „замърсителят плаща“.  Досега основата на таксата е данъчната оценка на жилището. Ако сега за двустайна панелка четирима души плащат за първа зона 106 лв. годишно, а за втора - 85 лв., по новия модел семейството  ще плаща по 310 лв. годишно независимо къде живее в София. Така такса смет ще се вдигне за всички столичани.Предлага се да се облага не имотът, а боклукът. 

"Представете си между 3 блок 3 кофи боклук как ще се приложи кой блок изхвърля повече." - коментира Николай Ненков,
вицепрезидент на КНСБ. 

"Един пие, друг плаща, сервитьорът надписва сметката, повече от 10 години при нас е така." - допълни Велев. 

Общините искат отсрочка от поне година, преди правилата да влязат в сила. 

Другите варианти: ако средно едно четиричленно семейство ползва 10 кубика вода месечно, то такса смет ще му бъде около 220 лв. годишно. Ако данъкът се изчислява на ползвател, така средно един столичанин ще плаща по 77 лева годишно. 60 милиона лева от данъка събира Столична община за година. От догодина сметката може да скочи двойно. 

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова.