Нови доброволци помагат в разчистването на Аспарухово

26.06.2014 | 17:53
Нови доброволци помагат в разчистването на Аспарухово

От Солун и Атина във Варна пристигнаха лекари-доброволци от неправителствената организация „Сърдечни доктори“ да помагат на хората от кв. Аспарухово, пострадали в бедствието на 19 юни.

Д-р Евина Бадауи разказва, че чули от новините както става и веднага се свързали с консулствата в Солун и Атина.

"Разбрахме, че хората имат нужда от дрехи, обувки и одеяла. За една седмица събрахме два микробуса и току-що ги оставихме в едно училище", каза Евина пред камерата на телевизия Черно море.

"Кризата ни обединява", добавя проф. Хасан Бадауи от университета в Солун, който също е дошъл да помага.

 

Ученици от Варна също ринат кал от улиците. Решили, че ще е добре да помогнат, нищо че не са от този квартал

Пет мобилни екипа на общинските дирекции „Социални дейности“ и „Здравеопазване“ продължават работа в Аспарухово. Отворени са и създадените със съдействието на общината медицински пунктове. При необходимост се осигурява безплатна здравна помощ и в поликлиниката „Св.Иван Рилски“ в квартала.

"Въпреки тази криза в Гърция, веднага след като чухме какво се случва в България, с много отворено сърце опитахме да съберем каквото можем като помощ, казва проф. Хасан Бадауи от Солун. "Ще помогнем както можем на нашите приятели, българите. Така е, кризата ни обединява", добавя лекарят.

 

Работите по почистване напредват. Седмица след бедствието, започна ръчно миене на почистените от наноси основни пътни артерии в квартала. Това ще намали силната запрашеност на въздуха.

Община Варна освободи от такса издаването на документи и строителни книжа на всички законни имоти, пострадали от водната стихия.