122 са опасните постройки в Аспарухово

Част от живущите в тях са евакуирани принудително

26.06.2014 | 17:00 Редактор: Ирина Георгиева
122 са опасните постройки в Аспарухово

Четири от определените като опасни сгради във варненския квартал „Аспарухово“ са съборени вчера, а до края на днешния ден ще бъдат разрушени още седем. Това съобщи пред България Он Ер кметът на Варна Иван Портних. Някои от обитателите им обаче се налага да бъдат евакуирани принудително.

122 са опасните постройки в квартал Аспарухово след наводненията. Броят на хората, които трябва да напуснат домовете си е над 1100 .  Както вече стана ясно - голяма част от сградите са незаконни, с нарушения в конструкциите и могат да доведат до активизирането на свлачища.

„От тях върви евакуация – принудителна на моменти, защото хората  не осъзнават заплахата, въпреки че тя е напълно

видима,“ обясни Портних.

От Община Варна имат готовност да осигурят подслон  за евакуираните.

Във всички части на  „Аспарухово“ продължава да се работи активно за преодоляване щетите след бедствието, увери кметът на Варна. Той призова възможно  повече доброволци да се включат в почистването на квартала.

„Все още има много работа и положението в редица райони на Аспарухово все още е критично. Благодаря и на бизнеса  и на Строителната камара, които веднага се отзоваха и все още работят активно по почистването на щетите. Тъй като целият район е залят с кални маси, се обръщам и към фирми, които се занимават с озеленяване, тъй като възстановяването на зелените площи е наистина е в огромни мащаби, така че имаме нужда и от такава помощ,“ подчерта Портних.