Водата в пострадалите от наводнения квартали на Варна-годна за пиене

25.06.2014 | 16:07
Водата в пострадалите от наводнения квартали на Варна-годна за пиене

Водата във варненските квартали Аспарухово и Галата вече е годна за пиене и приготвяне на храна, съобщи Областната администрация във Варна.

Регионална здравна дирекция Варна е провела изследвания на водата са извършени в два поредни дни, на 21 и 22 юни в седем пункта на територията на засегнатия от стихийното бедствие район и е установила, че отговарят на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (ДВ бр.30/2001г.,посл. изм.бр. 15/2012 г.)

Забраната бе въведена на 20 юни, за да се предотврати евентуалното възникване на епидемични взривове и епидемии. Наблюденията на питейната вода и на рисковите обекти с обществено предназначение остава, съобщава Областната администрация във Варна.

След поройните дъждове качеството на водата във Варна се следи всекидневно от Регионалната здравна инспекция и на Лабораторно-изпитвателния комплекс към ВиК – Варна .

По водоснабдителната система, която захранва с питейна вода най-пострадалия район – Аспарухово  също се прави учестен мониторинг, съобщава дружеството за ВиК.