10 загинаха при наводненията във Варна

/обновява се/

19.06.2014 | 22:17
10 загинаха при наводненията във Варна

9.00 Кметът на Велико Търново също е обявил бедствено положение. Над 100 души са евакуирани в Добрич.
Най-тежко остава положението във варненския квартал Аспарухово. Там от вечерта на 19 юни е прекъснато електрозахранването. В сформирания кризисен щаб поддържат постоянна връзка с Енерго- Про, за да бъде преценено кога ще е възможно да бъде възстановено електрозахранването, коментира в ефира на Bulgaria On Air Елена Кирова.  Тя допълни, че спирането на тока е по искане на Гражданска защита с цел да бъдат предотвратени по-сериозни инциденти.

По-рано тази сутрин вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че ще се работи много бързо за отпускане на средства за пострадалите.

 

8.53 Директорът на Спешната помощ във Варна д-р Мая Рашева потвърди в ефира на Bulgaria On Air, че броят на жертвите във Варна вече е 10 души. Тя заяви, че хората могат да бъдат консултирани по телефона и в случай на неотложна нужда да бъде изпратена кола.

 

 

08:52 Проблеми с водата има заради спирането на тока във варненския квартал Аспарухово. Правят се проби дали водата става за пиене, но за момента няма предупреждение да не се пие вода от водопровода. Има 9 потвърдени жертви във Варна и трима, които се издирват, съобщи РТВЦ-Варна.


08:48 Басейновите дирекции работят непрекъснато и ще бъдат дежурни и през почивните дни. Ще изследват риска от замърсяване на питейните води и всякакви рискове, до 11:00 РИОСВ ще излезе с резултат от рабораторните тестове - съобщи новият министър на околната среда и водите пред Нова ТВ.

За пръв път заедно с МВР, МОСВ разработва планове за управление на кризи при наводнения.


08:20 ТВ Черно море: Ситуацията в кв. Аспарухово във Варна в сравнение със снощи е почти нормална. Движат се коли, автобуси, движението е възстановено. Всички са преживели шок. Според министър Цветлин Йовчев причината за наводнението е проливния дъжд, няма водоем в близост. Незаконната сеч тепърва предстои да се изяснява дали може да е една от причините.

Работи кризисния щаб към Областния управител на Варна. Планът за действие при извънредни ситуации е задействат в 22:00 на 19 юни, съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов. Трима души са в неизвестност, съобщи министърът на вътрешните работи.

На 23 юни е обявен национален траур. На 20 юни учениците във Варна няма да учат.


08:11: Надявам се жертвите да са 9, но има непотвърдена информация, че са 11, заяви кметът на Варна Иван Портних. Връщам се от мястото, където бе най-тежка ситуацията, вече има екипи на Гражданска защита и пожарната. Могат да звънят на 112 и на всички телефони на Общината, ще им окажат съдействие“, заяви Портних по Нова ТВ. БЧК, стотици граждани се отзоваха, Варна се консолидира, каза той.

За възстановяването на тока сме в контакт с Енерго-Про, но ще отнеме поне един-два дни за кв Аспарухово, каза кметът Портних.


20 юни: 07:50 БТА: Цветлин Йовчев: Предприемат се всички необходими действия, за да бъде овладяна ситуацията във Варна. Ситуацията е тежка в цялата страна. Най-тежко е положението във Варна, където до момента има потвърдени шест жертви и продължава издирването. Това каза Йовчев, който след
разпореждане на министър-председателя Пламен Орешарски пристигна във Варна.Йовчев заяви, че в 18 часа е постъпил сигнал на телефон 112 и веднага се е реагирало.
"Изпратени са абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място. Задействан е кризисния план при областния управител и от там нататък се действа спрямо него", обясни
вицепремиерът.
Вицепремиерът заяви, че се очаква втора вълна. "Създадена е организация и е задействана системата за ранно предупреждение", добави Йовчев и каза, че се предприемат всички необходими действия, за да бъде овладяна ситуацията. Министърът на вътрешните работи призова да не се злоупотребява с нещастието на хората.
От Министерството на здравеопазването съобщават, че сигналът от Главна дирекция на полицията за силен дъжд и опасност от наводнения във Варна е постъпил към дежурния в Министерството на здравеопазването в 20.00 часа. Веднага след това от Министерството е създадена организация за изпращане на спешни екипи на ЦСМП към кв. Аспарухово. При пристигането си те не са били допуснати на място.

Първото влизане сред пострадалите става към 23.20, като към 24.00 ч. едно дете и двама възрастни са транспортирани и хоспитализирани в болница "Св. Анна". За съжаление, изваждането и съответно оказването на медицинска помощ става изключително бавно заради тежката обстановка, в която работят спасителните екипи.

Министерство на здравеопазването е организирало и в настоящия момент на разположение на спасителите се намират 9 екипа от ЦСМП Варна. В готовност са активирани още по 1 екип от болниците "Св. Анна" и "Св. Марина", както и от филиалите в Провадия и Аксаково.

Екипите на ЦСМП Шумен и Добрич също са на разположение да се включат при необходимост, се казва в съобщението на пресцентъра на Министерски съвет.


20 юни: 07.30 Черно море: През нощта са работили 8 багера и 8 камиона на фирмите Инжстрой и Хидрострой и над 5 машини на Никман и Зебра, 5 екипа на ВиК и 2 екипа на Енерго Про.

„Всички, които са засегнати от бедствието в квартал Аспарухово ще бъдат включени в програмата на общината за обезщетяване. Към момента нашата основна цел е да предотвратим още такива случаи. Това е огромна трагедия за града, впрегнали сме всички сили, за да направим така, че повече щети да няма”, заяви кметът на Варна Иван Портних.

Той разпореди на районния кмет на Аспарухово - Йордан Николов, да организира стриктно обследване на района къща по къща, съобщиха от общинския пресцентър.
Издадена е заповед за неучебен ден на всички учебни и детски заведения в район Аспарухово. Очаква се две водоноски да се позиционират на улица „Розова долина” в помощ на хората. Спира се движението на леки автомобили към района, ще се движат само колите на градския транспорт, съобщи Купен Пашов, шеф на общинското звено за защита при бедствия и аварии.
Автобусите на градския транспорт се движат, възстановено е и движението на линия №2, а автобус №17 се движи през Боровец. Спряно е движението на тролейбус  №88. Спасителните екипи на общинското звено „Гражданска защита” също продължават работа, 7 доброволци от регистрираните са се включили в дейностите през нощта, очаква се днес да се включат още доброволци.
Сметопочистващите фирми са ангажирани с разчистване на улиците в града, има сигнал за пропадане на земна маса на пътя Варна – Каменар.
Над 70 души може да бъдат приютени в СУПЗ „Анастасия Д-р Железкова”, създадена е организация да събиране на помощи в централния офис на БЧК на ул.”Братя Шкорпил” във Варна.

 


20 юни, 01:10 НИМХ към БАН издаде жълт код за опасни явления за 20 юни за три области: Добричка, Варненска и Бургаска за силен вятър.

Система за оповестяване на МОСВ на случаите на прогнозирани с модела АЛАДИН интензивни валежи - на този адрес: http://hydro.bg/index.html

План за защита на населението, издаден от Община Варна - на този адрес.


20 юни, 00:40 БТА:  Поради пороен дъжд временно е ограничено движението на моторни превозни средства по път II-29 Добрич-Варна.


20 юни, 00:15: Водолази се включиха с спасителната операция в наводнените райони на Варна. Багери бяха пратени да разчистват автомобилите по залетите улици на квартал Аспарухово във Варна.

За бТВ шефът на полицията във Варна Николай Калчев предупреди, че се очакват още две вълни на силни валежи и посъветва хората от квартала да се качат на високо и да се пазят.

БТА: Министърът на околната среда и водите Станислав Атанасов пътува към Варна и ще посети района на бедствието.

Министър-председателят Пламен Орешарски ще пътува за Варна на 20 юни през деня, написа той в профила си във ФБ.


23:50 МВР-Варна: Десет души са загинали при пороите във Варна.


23:30: Бедствено положение е обявено на територията на варненския квартал „Аспарухово“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.


23:18 БТА - Очакват съвсем скоро вицепремиера Цветлин Йовчев и главен секретар Светлозар Лазаров да пристигнат във Варна


23:00 Агенция Черно море съобщава, че най-малко 8 са загиналите във водния ад, който сполетя варненския квартал "Аспарухово" на 19 юни, цитирайки свидетели на инцидента. Кал и вода са свлечени на една от основните улици в квартала. Валеше проливен дъжд. Изведнъж дойде вълна над 2 метра висока, подкара колите и ги натрупа една върху друга, каза очевидец. Тепърва ще се изяснява откъде е дошла тази приливна вълна.

Имаме готовност да предложим подслон на хората, които останат без жилища, каза кметът на варненския квартал Аспарухово Николов, цитиран от Черно море. Те ще бъдат настанени в общинския приют. Засега все още никой не е поискал да бъде евакуиран. Според Йордан Николов в момента най-важно е да се помогне на бедстващите хора, след това ще се решава проблемът с подслона и изпомпването на водата от къщите. 

По изискване на "Гражданска защита" и полицията "Енерго-Про" прекъсна електрозахранването на квартал "Аспарухово".
В разговор на управителя на дружеството Стефан Абаджиев с областния управител Иван Великов е изяснено, че по преценка на "Гражданска защита", поради наводненията и многобройните закъсали автомобили, електричеството в квартала трябва да бъде изключено, за да се гарантира безопасността на хората.

Правителствената пресслужба съобщи, че има потвърждение за три жертви – мъж, жена и дете. Издирват се още пострадали. "Не отговаря на истината информацията, че министър-председателят не е можело да бъде намерен по телефона от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът Портних не го е търсил по телефона", обявиха от правителството в мейл.


23:03 Бедствено положение е обявено за част от селищата в община Велико Търново, съобщи БТА.


Агенция Черно море съобщава, че към 22.30 часа на 19 юни

Мъж, жена и дете са намерени мъртви във Варненския квартал "Аспарухово", съобщи за Moreto.net говорителят на варненската полиция Ивана Милева. Причините и обстоятелствата около смъртта на тримата не са ясни. Не е ясно дали това са някои от обявените по-рано за издирване в "Аспарухово".

Все още няма ток, за да не станат нещастни случаи заради наводнението.


Очевидци разказаха за България он ер, че привечер изведнъж в кв. Аспарухово във Варна се е появила приливна вълна, която е изкъртила всичко по пътя си, събрала е всички коли на улица Моряшка и ги е повлякла надолу. След това нивото на водата се е качило много, до прозорците на първите етажи на къщите. Има изпопадали огради. Мостът, свързващ две улици, Кирил и Методий и Моряшка, железен, около 3м. се е откъснал и е бил повлечен от водата.


Агенция Черно море съобщава, че към 21.30 часа на 19 юни четирима души са в неизвестност във варненския квартал "Аспарухово". Агенцията цитира говорителя на варненската полиция Иванка Милева. Започнала е евакуация на жителите от по-ниските етажи към по-високите. Кварталът е без ток. Телефоните отказват да работят. Малки и големи улици са се превърнали в реки. Заради проливния дъжд се е срутил баирът на Джанавара.


 

 

Снимки от наводнените улици на Варна


Още по темата

Поройните дъждове предизвикаха почти бедствено положение във Варна. Валежите не спират вече повече от денонощие /от 18 юни/. 5 екипа на Гражданска защита работят непрестанно в морската столица, съобщиха за "Черно море" от институцията. Областният управител Иван Великов е свикал кризисния щаб на 19 юни вечерта.

18 сигнала за проблемни участъци със затлачени шахти от градската канализация са получени на 18 юни, са съобщили за в. „Черно море“  от „В и К“ - Варна. 8 от тях са подадени след 17 ч. в сряда, когато се изля нова порция проливен дъжд. Някои от тях са от Аксаково, „Виница“ и с. Каменар. На повечето места се е наложило аварийните екипи да отпушват градската канализация с машини под налягане. Шахтите са били затлачени с пластмасови бутилки, парцали и други предмети.


По данни на МВР вследствие на обилните валежи 30 къщи в Килифарево са наводнени, 11 души са били евакуирани от покривите на засегнати от проливните дъждове сгради. Към момента ситуацията в града се нормализира. Продължават обходите на служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на полицията.

Реката, която минава през Дряново, е излязла от коритото си. Наводнена е централната част на града. Няма застрашени хора.

На всички места, където има създадени усложнение от обилните валежи, е създадена необходимата организация. Служителите на МВР работят в съответствие с плановете за действие при подобни ситуации. Централен щаб в ГДПБЗН работи за координиране на дейностите за овладяване на ситуацията.


Агенция пътна инфраструктура: Временно е ограничено движението на моторни превозни средства по път I-4 при км 150, преди гара Джулюница, поради наводнен участък. Движенито се отклонява през Стражица. Проходът на Републиката е затворен заради пороите, паднали клони и свлачища. Камионите се пренасочват към Шипка, Ришки и Котелски проход

 

Източници: Агенция Черно море, МВР и АПИ

Снимка: Черно море