83% от българите се страхуват от бъдеща демографска криза

67 на сто пък се притесняват да не станат жертва на битова престъпност

16.02.2014 | 14:45
83% от българите се страхуват от бъдеща демографска криза

83 на сто от българите се страхуват от демографска криза в бъдеще, сочат данните от националното представително изследване на Exacta Research Group.

То е проведено между 5-и и 11-и февруари 2014 г., а резулатите от него показват, че жителите на провинцията и възрастните хора са най-чувствителни към темата.

Близо половината българи смятат, че решението на този проблем е свързано с финасови и социални стимули за повишаване на раждаемостта в страната.

Проучването разкрива, че сред предложените мерки са срещу безработицата, отпадането на подходния критерий за детските надбавка и данъчните облекчения за семейства с две и три деца.

Сред вижданията за справяне с демографската криза има и някои доста по-репресивни, показва изследването. Такива нагласи имат една пета от българите, предимно жители на областни градове, високообразовани и изповядващи националистически идеи.

Проучването е обхванало 1000 пълнолетни българи в страната. Данните от него сочат, че 67 на сто от хората у нас се страхуват да не станат жертва на престъпност. Подобни тревоги имат преди всичко хората над 59 години, бедните българи и жените.