БДЖ най-после пуска електронни билети

Кондукторите ще бъдат снабдени със специални устройства, за да няма плащания на ръка във влака.

20.04.2012 | 12:16
БДЖ най-после пуска електронни билети

Най-късно до септември БДЖ ще пусне нова система за резервиране на билети, а до края на годината те ще могат да се купуват и през интернет, съобщи за електронното издание на Bulgaria On Air Димитър Костадинов, директор "Маркетинг и продажби" в дъщерното дружество "БДЖ - Пътнически превози". "Реално системата ще бъде завършена през юни, но понеже ще бъде свързана със сървърите на НАП, необходим е технологичен период за одобрение от данъчните и Министерството на финансите", поясни Костадинов.  

С новата система всички билетни каси ще бъдат синхронизирани, така че продавачите да виждат в реално време направените резервации и съставите на влаковете. "Вече няма да се получава дублиране на запазени места", обеща Костадинов. Кондукторите ще бъдат снабдени със специални устройства, които директно ще отчитат проверените билети и карти. По този начин компанията ще знае точно колко пътници се возят във влака. В последните години разпространена практика е пътници да се качват без билет и вместо това да плащат определена сума на ръка на кондуктора. От това според някои оценки дружеството губи стотици хиляди левове годишно.

Това е вторият опит на държавните железници да навлязат в електронната ера. През 2010 компанията шумно анонсира друг проект за издаване на електронни билети, който си остана само на хартия. Недотам обмислената идея бе резервациите да се правят онлайн, но после клиентът да идва лично на гише, за да потвърди регистрацията си. "Още тогава бе ясно, че този проект е предварително обречен на провал, затова започнахме да търсим нов вариант", призна Димитър Костадинов. По време на великденските празници успяхме да запазим нивата на извозените пътници, въпреки че тази година качеството на услугата беше по-лошо заради намалените вагони, добави търговският директор.