Брюксел 1

Как решенията на Брюксел променят всекидневието ни, как експерти, политици и граждани коментират новините от евроинституциите.

Събота, 17,30

Водещ:
Милена Милотинова

Мая Манолова: Няма да им се размине на тези, които мамят с храните

С еврокомисаря Юрова говорихме и за Топлофикация
Публикувана:

Още по темата

 

"Гласуването тази седмица в Комисията по петиции и по вътрешен пазар в ЕП по отношение на двойния стандарт при храните беше знаково," коментира за предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR омбудсманът Мая Манолова. 
"Огромен напредък е, че тези производители, които си позволяват да произвеждат продукти от един и същи бранд, но с различни съставки и качество, вече ще влизат в черен списък. Те ще бъдат наказвани с драконовски санкции - 10 млн евро или 4% от годишния оборот, когато измамната практика се докаже в две страни, различни от страната-производител или в общо 3 страни в ЕС. Това има и огромен превантивен ефект. Откакто се заговори за двойните стандарти, част от производителите промениха тази практика," каза омбудсманът в разговор с Милена Милотинова. Тази седмица тя представи и защити в Комисията по петиции в ЕП българската петиция срещу двойния стандарт при храните. 

"Няма да им се размине на тези, които искат да мамят с храните," каза Манолова. Дават се много възможности на органите по контрол. Изработена е и единна методология - по един и същи начин ще се правят изследванията в различните страни какви съставки се влагат и има ли двоен стандарт, уточни омбудсманът.

"ЕС показа, че стои зад своите граждани - както го направи, когато ставаше въпрос за роуминга и за забраната да се рекламират тютюневи изделия. Това ме изпълни с гордост, защото по въпроса за храните, става въпрос и за българска петиция. Натискът, който оказахме с български граждани, се оказа изключително важен. За първи път виждам такова единомислие, каквото имаше на заседанието на Комисията по петиции - български евродепутати от всички политически групи ни подкрепиха, към тях се присъединиха и представители и западни страни и застанаха зад позицията, че трябва да има промени в европейското законодателство," заяви Манолова, като припомни, че и именно срещата на високо равнище в София в края на април по време на българското председателство ангажира  евроинституциите на най-високо ниво по проблема. 

"В Брюксел тази седмица с еврокомисаря за защита на потребителите Вера Юрова обсъдихме и темата Топлофикация," каза още в "Брюксел 1" омбудсманът Мая Манолова. "Комисар Юрова също е притеснена от това, че потребителите са принудени да плащат за услуга, която не са поискали," каза Манолова по повод плащането на такса сградна инсталация от потребители в топлофицирани сгради, които обаче не ползват парно в жилищата си. "Размерът на такса сградна инсталация се определя по непрозрачен и необясним за хората начин и в много случаи заема 50 - 60% от сметките, което е нечестно. Няма логика във формулата, по която се определя такса сградна инсталация. Съдът отмени формулата, но енергийният министър вместо да промени тази формула, обжалва решението," каза омбудсманът. 

"Нека си го кажем  направо  -   в ръцете на българските депутати е възможността да променят това. Те могат да заложат правила, чрез които да се определя въпросната сградна инсталация и тя да заема минимален процент от сметките на хората, ако не решат да я отменят изобщо, което би било още по-честното  поведение," каза омбудсманът. "Тук е и ролята на Столичния общински съвет и  на Столична община , които са принципали на столичната Топлофикация. Защото жалбите от граждани от дуги градове са минимални. Става въпрос за мениджмънта на това дружество, което не уважава своите клиенти, не прави нищо, за да направи тази услуга атрактивна, достъпна, желана. В Столичния общински съвет се обсъждат планове и различни проблеми за Топлофикация, но така и не се намери воля да има правила и да се възложат задачи на мениджмънта да обърне политиката на това дружество," каза Манолова.

"С комисар Юрова си обещахме, че в следващия мандат на Еврокомисията, независимо на каква позиция ще бъде и тя, ще продължим да работим в защита на потребителите от монополите," заяви омбудсманът в разговор с Милена Милотинова.

Вижте целия разговор на Милена Милотинова с Мая Манолова във видеото.

Коментари ( 0 )