Да се разделят ли висшите учебни заведения на изследователски и образователни? Blog.bg

Мнения от Blog.bg

20.05.2015 | 12:06
Да се разделят ли висшите учебни заведения на изследователски и образователни? Blog.bg

Блог БГ е предаването на телевизия Bulgaria On Air, обобщаващо независими мнения и коментари по важни теми от деня за България, Европа и света, събрани от блогърската платформа blog.bg

От 11 до 17 април Ви питахме Какво мислите за това, че се предвижда разделянето на висшите учебни заведения на изследователски и образователни. Изследователските университети ще са тези, в които обучението е съчетано и с развиване на научна дейност, като те ще получават и по-голямо финансиране. Останалите ще могат да се борят да влязат в елита, ако гонят определените критерии. Какво е вашето мнение?

tomich: Поредната пълна тъпотия съчетана с професионално невежество! Задавам въпроса:по какъв критерий ще се определя разделянето на ВУЗ на "научноизследователскообразователни" и на "образователни"? Тези, които предлагат тази идиотска идея или са абсолютни невежи, или съзнателно и целенасочено искат да разрушат и дOунищожат и едва кретащата ни висша образователна система, тъй като: Първо, висшето техническо образование логично е свързано с изследователска дейност. То не е пълноценно, ако е отделено от научноизследователска дейност. Във всички големи прочути университети по света се създават условия и извършват интензивни научни проучвания и изследвания. Затова и ефектът, резултатите от такова комплексно образование, са значителни. Второ. Небходими са научни изследвания, макар и не в мащабите на техническите науки, дори и в областта на хуманитарните науки (икономика, медицина, философия, социология и други). Чисто теоретичното образование въобще е пълноценно и ползотворно, когато е тясно свързано с научни изследвания.

stariatb: Сега не! При добра подготовка и справедлива оценка на студентите, може, ускорено, на по-напредващите, да се създадат специални условия за допълнителна научна подготовка и дейност, която е нужна на страната. /Нали за това говорите?/

Според dedenze, някой се сетил за соца и устройството на научните и учебни институти! Мисля, че става дума за научно изследователските институти навремето, чиято образователна функция беше второстепенна! Това бяха ведомствени и фирмени институти занимаващи се с производствени въпроси, създаване и внедряване в производството на нови, модерни и наукоемки изделия. Например, в рамките на ДСО "ЕЛПРОМ" имаше два такива, финансирани пряко от заводите на обединението и обслужващи отрасъла! Когато си ликвидирал родното си производство и структури, не си създал нищо ново, подобни институти е невъзможно да съществуват ! В България НЯМА достатъчно мощни частни фирми, които да поддържат изследователски и развойни институти, нови изделия и обучение!

Тази седмица, 18 - 24 април, Ви предлагаме като тема за дебат ситуацията в Македония. Кое, според вас, е най-доброто разрешеие на кризата в страната?

 

Очакваме Вашите мнения на blog.bg