Украйна: втората по големина инфлация в света - Стив Ханке

20.04.2015 | 19:55
Украйна: втората по големина инфлация в света - Стив Ханке

Украйна: втората по големина инфлация в света

От проф. Стив Ханке

Публикувано на 2 април 2015

 

Венецуела има съмнителната репутация на страната с най-високо ниво на инфлация. По мои изчисления, годишната инфлация във Венецуела е 252%.

Единствената друга страна, в която това ниво е трицифрено е Украйна, където достига 111%.

 

Единственото хубаво нещо, което можем да кажем за шокиращата цифра на Украйна е, че това е подобрение от моята оценка от 24 февруари 2015 от 272%, оценка, която привлече значително внимание, след като Мат О'Брайън от Washington Post разбра изчисленията ми и ги съобщи в Wonkblog на вестника.

След като в Украйна започна да се очертава финансовата помощ, ужасната картина на инфлацията "се подобри". След 24 февруари гривната се засили на черния пазар от 33,78 за щ.д. на 26,1 за щ.д. Това е почти 30% поскъпване /вижте прикачената графика/.

Закономерно силата на валутата бе последвана от ниска инфлация.

Когато инфлационните нива са повишени, стандартната икономическа теория и надеждните емпирични техники ни позволяват да направим точни изчисления на инфлацията.

Инфлацията може да се изчисли с данните от свободния валутен курс /обикновено данни от черния пазар/. Принципът на паритета на покупателната сила /PPP/, обвързващ промените във валутния курс с промените в цените, позволява надеждна оценка на инфлацията.

За да се изчисли нивото на инфлация в Украйна, всичко, което е необходимо, е пряко прилагане на стандартната, проверена от времето теория /PPP/. Чрез данните от валутния курс на черния пазар, събрани от Проекта за проблемните валути на Cato.org, прогнозирам актуалната годишна инфлация на Украйна на 111%.

Това ниво е много по-високо от "официалната" статистика от 34,5%. И EFF на МВФ /който неотдавна бе одобрен/, и преговорите на Украйна за разсрочване на дълга /които току-що започнаха/, са несигурни. Програмите и преговорите, основани на неверни условия винаги са несигурни.


Превод Силвия Грозева. Редактор Владимир Сиркаров.
Публикува се със съгласието на автора.

Четете още независими мнения и коментари в блога.