Украинските олигарси се бият, Путин се смее - Бершидски

29.03.2015 | 19:41
Украинските олигарси се бият, Путин се смее - Бершидски

Украинските олигарси се бият, Путин се смее

От Леонид Бершидски, Bloomberg

Публикувано от Bloomberg на 25 март 2015


Като че ли конфликтът с Русия и разорената от войната икономика не стигат, ами Украйна е изправена пред нарастващ вътрешен проблем: конфронтация между правителството в Киев и влиятелен милиардер със собствена, частна армия.

За съжаление това не е справедлива борба за никоя от страните.

Безизходицата от миналата седмица /16-20 март 2015/ влезе в това фаза, когато президентът Петро Порошенко уволни милиардера Игор Коломойски от поста губернатор на икономически силната и политически важната Днепропетровска област. Двамата бяха в съперничество за контрола на държавния петролопровод Укртранснафта и производителя на газ и петрол Укрнафта – битка, заради която Коломойски явно е заплашил на изпрати войски в Киев и дори разположи войници в камуфлаж през офисите на Укртранснафта.

Първоначално несигурен как да действа, предвид поста на Коломойски като водеща фигура в битката с проруските сепаратисти, спонсор на доброволческите части, Порошенко мина в офанзива.

„Никой губернатор няма да има своя армия“, туитна Порошенко.

Ръководителят на вътрешното разузнаване на Украйна оцени бойците на Коломойски като незаконна армия и обвини двама от неговите заместници в спъване на разследването на голяма контрабандна мрежа.

Един от заместниците, Генадий Корбан, реагира с антиправителствено изявление:

„Крадците днес седят в Киев и е време да си тръгнат“.

 

Коломойски засега се е снишил

И двамата му заместници подадоха оставка, а митингът в защита на Коломойски в Днепропетровск бе отложен.

Наблюдателите, подкрепящи Порошенко представят развитието на събитията като победа за правителството, което смята връщането на контрола в държавните компании за своя основна цел.

Но това е свързано с желанието на двете страни да видят Украйна с осигурена финансова помощ от Запада.

Джефри Паят, посланик на САЩ в Киев, се срещна с Коломойски по време на кризата и каза в радио интервю след това, че губернаторът на Днепропетровск е разбрал, че „законът на джунглата“ вече не важи и че държавните компании трябва да бъдат управлявани по закона.

 

В  Украйна нищо не е еднозначно

Самото правителство може би подкрепя могъщи частни интереси за сметка на Коломойски. Главният изпълнителен директор, който назначи да управлява Укртранснафта е бивш служител на Ирог Еремеев, депутат, който притежава верига бензиностанции и е конкурент на Коломойски.

Порошенко подписа закон, който позволява на държавните компании да пренебрегват мнението на миноритарните си акционери, с което омаловажава дела от 43% на Коломойски в Укрнафта. Новият губернатор на Днепропетровск, Валентин Резниченко, също както Коломойски, стълб в могъщата еврейска общност в града, е бивш бизнес партньор на Борис Ложкин, мултимилионерът-издател, който сега е началник на кабинета на Порошенко.

Коломойски все още има предостатъчно сила, за да се изправи срещу Порошенко. Той притежава Приватбанк, гръбнакът на финансовата система на Украйна.

Той е и изключително популярен в Днепропетровск, където го смятат за спасител от руската инвация. Правителството засега не успява да изпълни обещанията си за повече автономия за регионите и екипът на Коломойски вече надига бойния вик. „Не изключвам предсрочни избори, според това кой е избран за мишена – президентът или парламентът“, написа във ФБ Мустафа Найем, депутат от блока на Порошенко.

 

А Путин се смее

Всичко това са козове в ръцете на руския президент Владимир Путин, който иска Украйна да се превърне в слаба федерална държава, която нито е приета от западните съюзници, нито може да се присъедини към тях.

Като казвам това, Коломойски мрази Путин и по-скоро би се примирил с независима Украйна, отколкото да я види под влиянието на Кремъл.

Московските пропагандни медии удариха на камък, когато започнаха да търсят съюзниците на Коломойски в опит да получат антикиевски коментари.

Борис Филатов, про-кремълски депутат, гордо публикува отговора си на московска журналистка във ФБ:

„Дори и да се разделим накрая с Порошенко, няма да говоря с окупаторите, лъжците и подстрекателите“.

Колкото и големи патриоти да са нейните олигарси, Украйна няма полза от тях, докато те търсят повече власт и икономически ползи.


Публикува се със знанието на автора.

Четете още мнения от блога на Bulgaria On AIr.