Авиошоу

Събота от 16:00 часа
още

Авиокомпаниите инвестират в първокласна услуга, за да се отличат от конкурентите: Лофт

15.11.2014 | 08:00
Авиокомпаниите инвестират в първокласна услуга, за да се отличат от конкурентите: Лофт

Интервю на Дейвид Джон Лофт, главен оперативен директор кетъринг на Dnata, базирана в Дубай за Bulgaria On Air.


В началото на новото хилядолетие 99% от бизнеса ни беше в Дубай, но сега имаме 60% от операциите извън Дубай. Ние се развихме главно чрез придобиване на нови компании в областта на управлението на карго и наземни операции и кетъринг.

 

Още по темата

Работите в много сектори, това ви помага да имате по-широк поглед върху тенденциите в авиацията - също в авиационния кетъринг и туризма= Как ще изглеждат след няколко години след сегашното забавяне в Европа?

 

Мисля, че е различно в различните части на света. 10 години живях в САЩ. Неотдавна се върнах в Дубай, преди 2,5г.

Смятам, че това, което става в САЩ и нискобюджетните компании е това, което вероятно бавно ще се разпространи в други части на света.

Виждате как се променят нещата в Европа и как тенденцията се разпространява в Далечния Изток, където нискобюджетните авиокомпании също се развиват.

Кетъринговият ни бизнес - който за мен е най-важен, виждаме различни трендове в различните услуги на борда.

Икономичната класа е този сегмент, където хората искат да получат стойност срещу парите си. Там авиокомпаниите се опитват да предложат много добър продукт.

Нискобюджетните се питат: "Какво да предложа на моите пътници така, че да се почувстват специални?" И им предлагат брандирани продукти и подобни, но и да получат стойност за парите си.

Когато анализираме първокласната услуга в първа класа и бизнес класа - там виждаме, че авиокомпаниите инвестират, за да се отличат сред конкуренцията.

Защото е ясно, че ако сте платили по-скъпо, за да летите в първа или бизнес класа, очевидно продуктът и услугата - както и храната на борда, трябва да е съизмерима с тази цена.

 

Още по темата

Как  виждате перспективите в кетъринга като сливания и придобивания?

Интересно. Нашият партньор тук, LGS е един от най-големите в света в областта на кетъринга.

Има още една компания, наречена Gate Gourmet, за която съм сигурен, че сте чували. Иначе има още Servair - компания, собственост на Air France и още други.

Мисля, че ние сме голяма компания в повечето части на света. В САЩ има още една, наречена Flying Food Group, която работи главно на американския пазар.

Като сливания и придобивания - голяма част от  консолидацията вече стана на нашия пазар - така например LSG и Gate Gourmet се разраснаха до сегашните си мащаби.

Смятам, че ние, Dnata, също искаме да растем, но търсим какво можем да направим стратегически, с LSG или някой друг за определени локации, като откриваме нови компании, които подкрепят нашата дъщерна компания Emirates в други части на света.

Търсим и други възможности на летищата в различни страни.

 

Още по темата

Разширявате се, къде е мястото, където в света има растеж?

Emirates расте, както знаете, това е невероятна история на успеха.

Що се отнася до цялостния ръст в авиацията - би трябвало да продължи, защото хората искат да пътуват.

Има много ръст, който идва от Африка, от Азия.

САЩ се подобрява, вече имаме много повече превозвачи от Залива, които летят до САЩ.

Qatar работи по 4-5 дестинации в САЩ. И Etihad - също. Мисля, че Emirates отвори 9-10 локации в САЩ.

Да, има голям подем в пътуванията в тези региони към други части на света.

Когато тези авиокомпании навлизат на пазарите, това не означава, че те вземат работата на конкурентите си.

Това означава разширяване и на бизнеса като цяло.

 

Оптимист ли сте за следващата година?

Да, така мисля, следващите няколко години авиоиндустрията изглежда, че ще има подем. Колкото по-дълго се задържи той, толкова по-добре.

 


Dnata /Dnata Airtravel Association/ - част е от Emirates Group, базирана в Дубай. Занимава се с наземни операции, карго, катеринг и туризъм. Около 40% от дейността й е в Дубай, а останалата част - по света. Занимава се с кетърингов бизнес от Австралия до Южна Африка, Италия, Великобритания, както и с карго операции в тези райони. Dnata работи от средата на 50-те, първо само в Дубай, но след края на 90-те се развива глобално.

От 13 ноември компанията за авиационен кетъринг Silver Wings в София ще обслужва най-големите превозвачи на летище София.

 

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма