Над 6 млн. бебета са се родили с помощта на новите репродуктивни технологии

България не изостава и е на добро ниво в тази област, коментира д-р Йосиф Димитров

01.06.2016 | 10:41 Редактор: Ирина Георгиева
Над 6 млн. бебета са се родили с помощта на новите репродуктивни технологии

Над 6 млн. бебета са родени с помощта на новите репродуктивни технологии, а България е на добро ниво в тази област. Това коментира ръководителят на ин витро клиника д-р Йосиф Димитров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Продуктивната медицина е сравнително млад клон от медицинската наука и буквално всеки ден се открива нещо ново и ново в тази област, подчерта д-р Димитров. По думите му от раждането на първото ин витро бебе са изминали само 38 години, но през това време самата наука е претърпяла много бурно развитие.

В никакъв случай не сме изостанали в България, а сме абсолютно на световно ниво, подчерта д-р Димитров. По думите му ползваме същата апаратура като западната, същите лекарства и хранителни съвети, така че сме на добро ниво.

Причините за репродуктивните проблеми са най-различни - като започнем от възпитанието в училище, наднорменото тегло, това, с което се храним и дори въздухът, който дишаме, посочи експертът и се пошегува, че "градски жител" вече е диагноза. От другата страна са инфекциозните заболявания, добави д-р Димитров.

Колкото по-рано една двойка потърси помощ, ако не може да зачене, толкова по-добре, подчерта той. По думите му според определението за стерилитет - ако една година е минала след опитите за зачеване и няма ефект - трябва да се потърси помощ.

За жените над 36 години трябва да се обърнат към специалист и по-рано - до 6 месеца, препоръча д-р Димитров.

Самата ин витро процедура отнема 15-20 дена всичко, а с предварителните изследвания до месец, коментира още той. По думите му с един цикъл, с няколко прегледа - 90% от диагнозата се изяснява. Само 20% от двойките се нуждаят от ин витро процедура - има още много други методи, добави експертът.

Колкото повече процедури ин витро се направят, толкова е по-голям шансът да се получи, но след 6-7 опит трябва да се спре, смята д-р Димитров.

"За да е успешен един ин витро опит на първо място поставям доверието между пациент и лекар. Има ли го това доверие нещата се получават. След това е поставяне на точната диагноза и да се избере правилният метод за лечение. Да се приложи точно това, което трябва", посочи той.

Изследванията започват първо при мъжете, защото е по-лесно, добави той. 

Същевременно мирно протестиращи оставиха гнили домати пред социалното министерство. Искането им е институциите да обръщат повече внимание на проблемите, които разведените родители имат с децата си и въобще отношението на институциите към децата.

Направихме този протест днес на 1 юни, за да напомним на държавата за правата на децата, посочи една от протестиращите. По думите й липсата на контролен орган позволява редица нарушения в отделите за закрила на детето, в социалните институции, заради което много деца са с нарушени права.

"При раздяла на родителите се стига до социалните служби, които в повечето случаи заемат страната на единия родител - на по-силния. Не си вършат работата и заради това децата страдат. Също така на неправомерното отнемане на деца, което поради бедност или лоши условия е недопустимо", смята тя.

Днес няма да отправим конкретни искания, защото няма към кого, добави още един протестиращ родител. Според него сред проблемите се нареждат и продажба, трафик на деца, липсата на контакти с тях.

Основният проблем е, че липсва механизъм, когато има проблем, той да се решава по адекватния начин, коментира още той.

Недоволните очакват някакво внимание и да се упражни контрол, когато има проблем.