Медийната свобода прогресивно намалява, според доц. Георги Лозанов

Необходим е нов закон за регулация на всички типове медии, коментира още председателят на СЕМ.

03.05.2012 | 14:45
Медийната свобода прогресивно намалява, според доц. Георги Лозанов

Изтеглянето от българския медиен пазар на големите чужди инвеститори, като немската вестникарска група ВАЦ, оказа негативно влияние върху свободата на словото у нас, заяви в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR председателят на СЕМ доцент Георги Лозанов. Според него  медийната свобода в България продължава да пада, като останалите причини за негативната тенденция са ефектът от кризата и липсата на ефективен граждански натиск. 
Обществото и самата гилдия  у нас са разтревожени заради тенденцията за ограничаване на свободата на словото, заяви и представителят на Асоциацията на европейските журналисти Иван Радев. Според него основната причина за това е  упражняването на автоцензура и неяснотата за собствеността на медиите.
Според Георги Лозанов изходът е в обединение на журналисти и регулативни органи чрез създаване на нова нормативна рамка за цялото медийно пространство. Нов закон за организация и контрол на сектора ще има най-рано в мандата на следващото правителство, отбеляза още председателят на СЕМ. Причина за забавянето са различните интереси на участниците в пазара. По думите на Георги Лозанов в ерата на новата цифрова реалност трябва да бъде регулирано съдържанието, а не каналът за пренос на информация. Затова е важно да се мисли в посока на единен закон, който да обхваща едновременно електронните медии, печата и Интернет, подчерта доц. Георги Лозанов.
Цялото интервю вижте от видео файла.