Референтният лихвен процент обезсмисля част от правата на потребителите

Гаранцията по предоставяне на качествени услуги зависи в голяма степен от регулацията, заяви председателят на Асоциацията “Активни потребители” - Богомил Николов.

28.12.2011 | 13:25
Референтният лихвен процент обезсмисля част от правата на потребителите

Успехът от промените в законодателството за потребителските кредити е частичен, тъй като въвеждането на референтния лихвен процент дава възможност ставката да бъде определяна само от банката. Оттук всички останали права, които потребителят получава, могат да бъдат обезсмислени при повишаване на ставката по заема. Това заяви в сутрешния новинарски блок на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията “Активни потребители” - Богомил Николов. Според него гаранцията по предоставяне на качествени услуги зависи в голяма степен от регулацията.  „Затова отговорността на държавата и на нейните контролни органи, като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за регулиране на съобщенията, е много голяма, за да могат да удържат естествените стремежи на монополите,“ коментира  Богомил Николов.  

Председателят на Асоциацията “Активни потребители” отчете като положителна тенденция намаляването на оплакванията на потребителите от продажба на  стоки с изтекъл срок на годност. Това е в резултат  и на повишената потребителска култура на клиентите.

Вижте какво сподели за туристическите оферти около Коледните и Новогодишни празници Богомил Николов от видео файла.