Евродепутат: 28 млн. евро злоупотреби с къщите за гости

Няма последствия за хората, които злоупотребяват, казва Цветелина Пенкова

18.04.2022 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

Делегация от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент бе на посещение в България. Евродепутатите проучат твърденията за корупция и злоупотреба с обществените фондове и как те се отразяват на финансовите интереси на ЕС. В мисията участва и българският евродепутат Цветелина Пенкова, която определи най-проблемните сфери у нас.

„По отношение за къщите за гости мисля, че става въпрос за около 28 млн. евро злоупотреби, които ще бъдат върнати. Те в момента са възстановени от държавата. Хората, които са злоупотребили с тези средства, трябва да бъдат потърсени, за да ги възстановят. Въпросът е в кои сфери са най-належащи проблемите. На първо място искам да подчертая, че целта на мисията беше да направим една проверка, да установим по множеството сигнали и доклади както на Европейската комисия, така и голяма част присъстваха в резолюция на върховенството на правото в България, която беше приета в Европейския парламент преди две години. Ключовият проблем тук е, че става въпрос за системни проблеми и за много злоупотреби през последните 10 години от управлението на предходното правителство. Ние тук целяхме да направим проверка и да установим наистина дали тези сигнали са известни на всички засегнати страни и на българските власти, както и дали се взимат мерки. За мен по-важната част е всъщност, какви мерки са предприети оттук нататък и това беше едно от ключовите заключения от проверката на нашата комисия“, каза Цветелина Пенкова в предаването „Брюксел1“.

„На първо място, ние трябваше да видим дали новото правителство предприема необходимите мерки относно промени и реформи, за да се предотвратят тези процеси. Ясно и видно беше, че най-слабото звено в цялата система е съдебната система и прокуратурата, защото, въпреки множеството сигнали, които са публично достояние, изглежда, че няма наказуемост. Няма последствия за хората, които злоупотребяват. Правителството ни увери, че се готвят промени в 4 ключови направления. На първо място, промените в съдебната система, които целят да се носи отговорност и от прокурорите, и от главния прокурор, да се разследва тяхната дейност. Да се гарантира възможността за разследване на главния прокурор. На второ място, предвиждат се реформи в КПКОНПИ, така че тя да има разследващи функции. На трето място, обществените поръчки и необходимите промени в Агенцията за обществените поръчки. Бяха изнесени потресаващи данни за кандидатстване по проекти за получаване на средства, като в 70-80 % достига една корпорация, един бенефициент. Това означава, че няма никаква конкурентност. Самата процедура е доста порочна. Не се дават на най-подходящите изпълнители и няма най-добрата добавена стойност за нашето общество. Не на последно място, активна работа и взаимодействие с Европейската прокуратура. България е подала 105 случай към нея и правителството даде ясни индикации, че са установени 8 точки на контакт с нея. Още с пристъпването в своята длъжност Лаура Кьовеши каза, че първите й приоритетни места са в тази сфера. Предстои ни да изготвим доклад, в който да изясним общите рамки и препоръки, както до Европейската комисия, така и до българските власти на база на това, което е обсъждано“, поясни евродепутатът Пенкова.

Цялото интервю гледайте във видеото.