В. Шаламанов: Време е за всеобхватна програма за въоръжаване

Да помислим и за втора ръка техника, допълва бившият военен министър

11.04.2022 | 16:35 Редактор: Таня Харизанова

„Сега тече процесът на одобрение в САЩ за износ на съвременно въоръжение, но нещата могат да се развият много бързо, стига ние да сме готови да направим своя избор и съответно заедно с първата партида от 8 самолета да се съсредоточим върху нещата, които зависят от нас, като подготовка на пилоти, на инфраструктура, за цялостна интеграция. Но ми се иска дори в тези думи да поясня, че е време за всеобхватна програма за въоръжаване. Не може само ВВС да ангажира компанията“. Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Според Шаламанов, трябва всичко да е заедно, да е вързано, интегрирано по начин, по който тези платформи да се превърнат в бойна мрежа, чрез информационните системи. „Това, което е много важно, е, че днес цялостната ситуация около войната в Украйна, при осмислянето на проблемите на отбраната, включително в ЕС, позволяват процесите да се ускорят, не само с придобиването на нова техника, а с разполагане на предни сили на наша територия, както и прехвърляне и каскадиране на техника от страни, които разполагат с по-модерно въоръжение към нас, бързо да се освободим от старата техника и да постигнем оперативна съвместимост“, категоричен е бившият военен министър.

На въпрос, колко бързо можем да се освободим от МиГ-овете, Шаламанов заяви: „Толкова бързо, колкото бързо могат да дойдат, примерно, бронирани машини, дори втора ръка, хеликоптери втора ръка, дори самолети втора ръка“.

„Мисля, че в момента много по-важно е да използваме бързите механизми за разполагане на многонационални сили и коренна подготовка на нашите военнослужещи, в контекста на бързо придобиване на техника, дори втора ръка, особено когато става дума за сухопътните войски, където трябват много бронирани машини, модерни системи за разузнаване и артилеристки“, добави Шаламанов.

По повод плащанията за такъв тип модернизация, бившият военен министър отговори:

„Първият въпрос е наистина колко време трябва да се плащат тези пари. Затова ние предлагаме в парламента да се създаде инвестиционен фонд, който в рамките на 20 години позволява да се акумулират средства, като те се изразходват в началото с ускорената промяна на техниката, но средствата се възстановяват от бюджета и от реализация на старата техника в по-дълъг период.

На второ място трябва да помислим малко за използване втора ръка техника, защото трябва бързо да стане тази промяна.

И на трето място казвам, в този преходен период, както няма да има достатъчно техника, трябва да използваме възможностите за национални сили, но да съхраним нашия личен състав и да му дадем възможност съвместно със съюзниците да тренира на тази нова техника, която ще дойде в България“, изрази позицията си Велизар Шаламанов.

Цялото интервю гледайте във видеото!