Проф. Габровски: Имаме в пъти повече болници и болнични легла, отколкото в Западна Европа

Но няма лекари и болни за тях, допълни неврохирургът

11.04.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“. Разговорът започна със заплащането на медиците и Националния рамков договор.

„Има едни незаявени прагове, които по някакъв начин преговарящите се опитват да вкарат в анекса тези заплати. Не мога да не приветствам всяко увеличаване на заплатите в здравеопазването, тъй като е ясно, че за да имаме добро здравеопазване трябва да имаме добре платени лекари, добре платени специалисти по здравни грижи, две мнения няма. Въпросът е дали е това начина, по който да се случи това?

По принцип в един Национален рамков договор не се определят заплати, той има съвсем други функции. По принцип би трябвало тези заплати да бъдат фиксирани, да бъдат регламентирани в колективния трудов договор, това е мястото, разбира се, на подписване на колективния трудов договор, особено когато не става дума за определена болница, а за целия сектор е доста сложна и времеемка задача, още повече, не могат да се постигнат всички цели и желани цифри, най-малкото. Така че, разбирам опита да се включат тези заплати в анекса, но не съм сигурен, че това е най-добрият вариант“, каза проф. Габровски.

„Има и нещо друго, което е фундаментално. Все пак принципа, по който работят болниците, винаги е бил да се извършват дейностите, касата да заплаща съответно на извършителите на тази дейност, съответните суми по клиничните пътеки и от там да се формира работната заплата. Фиксирайки такива суми за заплати, аз мисля, че се получи един проблем и той е свързан със следното. Работещите болници, тези които имат наистина пациенти, които са търсени, които работят с по-големи проблеми, те и в момента осигуряват заплатите на своите служители. Ясно е, че никой не може да очаква качествена услуга, далеч от тези цени и хората да бъдат с голямо желание да работят и да инвестират от себе си, така че в момента болниците плащат такива суми. За съжаление този проблем с фиксираното ниво ще засегне болниците, които не работят достатъчно добре и които и в момента не заплащат достатъчно добре. Това може да ги доведе до дългова криза. Дали това ще доведе до фалит или не,това вече е отделен въпрос“, заяви проф. Николай Габровски.

Според неврохирурга, трябва да има достъп до здравеопазване, това е основното, което държавата трябва да осигури по един или друг начин. „Когато има повече болници, дали една е фалирала или друга има добри икономически резултати, вече не би трябвало да прави толкова голямо впечатление“, обясни Габровски.

„Знаем, че постепенно броят на болниците се увеличаваше, броят на легла се увеличаваше и в крайна сметка имаме в пъти повече болници и болнични легла, отколкото има средно в Западна Европа, а този проблем всъщност е много тежък, тъй като се оказа, че няма достатъчно болни за тези легла, голяма част от тях не са заети, няма достатъчно лекари за тези легла, няма достатъчно медицински персонал и т.н. Така се затваря един абсурден порочен кръг.

Има легла, някой се чуди, как да ги запълни с болни, болните не стигат, получава се една бих казал доста нелоялна и агресивна конкуренция за болни и включително конкуренция, която води до изкривяване на добрите медицински практики и съответно се получава едно разпръсване на медицинския персонал и се губи едно от най-важните неща, които съвременната медицина трябва да дава Това е интегралната, цялостната грижа.

Вие като влезете в една болница, да знаете, че ще бъдете обгрижвани на всеки етап от свето заболяване, а не трябва да обикаляте страната или града най-малкото“, каза проф. Габровски.

Повече за COVID-кризата, изтичането на медицинските кадри, реформата в доболничната помощ, как ще лекуваме бежанците от Украйна и др. гледайте във видеото!