Проф. Гайдарски: Клиничните пътеки трябва да изчезнат

Имаме пет медицински университета, а лекари няма, припомни бившият здравен министър

04.04.2022 | 15:21 Редактор: Таня Харизанова

По повод отмяната на противоепидемичните мерки, бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски каза в предаването „Опорни хора“, че на всички – и на гражданите, и на здравните работници, им е омръзнала тази тежка обстановка, която продължи близо две години.

Според Гайдарски, няма смисъл повече от наложените мерки.

Относно тези хиляда лева, които здравните работници на първа линия получаваха, ще се запазят до края на юни. Според Гайдарски, тези пари са били давани заради това, че медиците са били изключително натоварени, както и опасностите от зараза, които крие вируса. Тези хиляда лева са получавани за нещо конкретно – в случая, това е ковида.

Съвсем друг въпрос са заплатите при медиците.

„Лекарите в България са ниско платени. Защо напускат нашите млади лекари, а и не само младите? Разбирате, че заплата от 1000 – 1200 лв. у нас е малко. В други страни, като Австрия, Унгария, Чехия, Дания, заплатите са по 3000 – 4000 евро. Виждате, че там заплатите са 5-6 пъти повече. Цените на стоки и услуги е като на Запад. Само здравеопазването е на смешно ниво. То е обидно. Даже нашите лекари са много по-натоварени. Защото за професори и редки специалисти може да чакаш от 6 месеца до 1 година. Толкова се чака и за планови операции. Такава свобода като у нас и такъв бърз достъп до специалист няма на Запад“, направи сравнение специалистът.

Той припомни, че младите лекари вече знаят езици и могат да се оправят навсякъде. Затова и напускат.

„Ние имаме 5 университета, бълваме непрекъснато лекари и сега се оказва, че нямаме доктори“, коментира проф. Гайдарски.

Според него, клиничните пътеки трябва да изчезнат.

„Защото не може една сложна операция, която направихме днес, и която навсякъде по света струва около 70 000 евро, у нас НЗОК да плати 4500 лв. Как лекарите да бъдат доволни и да останат в България?“, обясни професорът.

Повече за парите на болниците, както и за промените в Закона за здравето, гледайте във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
МАХНЕТЕ ГИ ТЕЗИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ! СТИГА ТОЧЕНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА ! МАХНЕТЕ И НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Мая Топалова
преди 2 години
И какво предлага д-р Гайдарски не се разбра. Сигнализирай за неуместен коментар