Брюксел 1 - 25.12.2021 - Пълен запис

10.01.2022 | 23:00 Редактор: Елеонора Танева

Трима македонски българи от Културния център "Иван Михайлов" в Битоля гостуваха в студиото на предаването "Брюксел 1". Това са Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров и Благой Шаторов.

Те са изпратили писмо до президента Стево Пендаровски, визирайки над 120 хил. граждани с български произход и български паспорти.

"В една демократична страна има място за всички, а няма място за македонските българи", посочи председателят на Културният център "Иван Михайлов. Искаме цялата македонска общност да види, че в Македония живеят българи", заяви председателят на КЦ "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски.

От 14 на 28 млрд. евро се увеличават средствата по програма "Еразъм" на Европейския съюз. За първи път през 2022 г. се дава възможност от нея да се възползват не само студенти. 

"Програма "Еразъм" навършва 35 г. В момент на криза успяхме да отстоим този двоен бюджет. Програмата ще бъде нова в три направления - за първи път включваме и основното и средното образование, и възрастните, които имат желание за мобилност и придобиване на опит", заяви еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел пред "Брюксел 1". 

Целите интервюта гледайте във  видеото!