Линия Здраве - 12.12.2021 - Пълен запис

13.12.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Кожата е най-големият човешки орган, тя е нашата защита от света. Освен защитна бариера, която ни отделя от околната среда, кожата има още много други функции.

Повечето от нас я възприемат чисто естетически и да, красивата, свежа и сияйна кожа със сигурност е огледало и символ на нашето здраве, но кожата ни, освен за красота, служи и като основен защитен и детоксикиращ орган.

Благодарение на тъй наречената дермална или кожна абсорбция, през нея могат да преминат както лечебни и терапевтични средства, които влияят благоприятно на здравето ни, така и вредни вещества, съдържащи се в нашата козметика, лекарства, въздуха и др. Затова, трябва да сме особено внимателни какво нанасяме върху своята кожа.

Прекомерната експозиция на кожата ни на множество химикали и вредни субстаниции е причина последните десетилетия да се наблюдава ръст на кожните заболявания в световен мащаб, особено при жените. Това се дължи на факта, че ние дамите използваме много повече различни козметични средства за разкрасяване, подмладяване, хидратация и слънцезащита, в сравнение с господата, но за съжаление в много от продуктите, наред със ползотворните съставки, които се грижат за кожата ни, има и такива, които й вредят. Притеснителното е, че техният ефект често се наслагва с времето и неусетно води до раздразнения, възпаления или увреждания на клетъчно ниво.

За да ни разкаже повече за всичко важно, което трябва да знаем за здравето на кожата ни, поканихме проф. д-р Здравка Демерджиева, която е утвърден специалист в областта на детската дерматология и всички свързани диагностични и терапевтични процедури. Тя е експерт на национално ниво по детска дерматология, лечение на хемангиоми. В момента заема длъжността началник Клиника по Дерматология и Венерология в Аджибадем Сити Клиник Университетска многопрофилна болница за активно лечение Токуда.

Цялото интервю гледайте във видеото!