Линия Здраве - 5.12.2021 - Пълен запис

06.12.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Живеем в свят на технически прогрес, инвестираме в образованието на децата си, стремим се да учат езици, високотехнологични науки и сякаш подценяваме значимостта на културата и културно историческото наследство за развитието на личността. Децата ни масово ходят на кино, особено преди Ковид пандемията, рядко посещават театрални постановки, балет или опера. И ако преди този вид изкуство бе застъпен в образователната система още от най-ранна детска възраст, от детската градина с редовни театрални посещения, напоследък сякаш обществото ни губи връзката с театралното изкуство.

Откакто свят светува, театърът е заемал ключова роля в духовния живот на хората. Играта и превъплъщението в роли, възпроизвеждането на реални житейски сцени е изкуство, което не само ни обогатява духовно, забавлява ни като по този начин помага да разтоварим психиката си от ежедневния стрес, но също така е и начин на предаване на житейската и фолклорна мъдрост от поколение на поколение.

Каква е ролята на театралното изкуство в духовното развитие на нацията, как театърът и смехът ни помагат да се справим със състоянието на стрес, в което живее съвременният човек и как театърът задоволява изконната нужда на душата от духовна храна, ще ни разкаже в предаването "Линия Здраве" Мариан Бачев. Мариян е актьор с над 25 години сценичен опит, участва в множество постановки на драматична сцена, както и на сцените на Народен Театър „Иван Вазов“, Сатиричен Театър „Алеко Константинов“, Младежки театър, НДТ “Сълза и смях” и 5 години като щатен актьор в Театър „София“, магистър по мениджмънт в сценичните изкуства и директор на програма „Българска драма“ в Американския Колеж в София, озвучава редица филми, отличен е с множество награди, а през 2021 Мариан Бачев заслужено беше отличен със Златен Кукерикон за ролята си на Чаплин в едноименния мюзикъл от Крис Къртис.

Гледайте целия разговор във видеото!