Линия Здраве - 17.10.2021 - Пълен запис

18.10.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Несъмнено Коронавирусът и предпазването от него са темите, които вълнуват най-много целия свят в момента. Напредъкът на науката ни позволи само в рамките на година след появата на вируса бързата разработка на няколко ваксини, които успешно се прилагат вече и у нас.

Това, което може би малцина знаят, е, че предстои представянето и на българска разработка в борбата срещу Корона вируса. Проф. д-р Андрей Чорбанов представя българската ваксина срещу Корона вирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост.

Не веднъж български учени са правили важни разработки и открития в сферата на технологиите и медицината. Известни са имената на Иван Митев, откривателят на шестия сърдечен тон, Петър Петров, създателят на първия в света безжичен сърдечен монитор, първия дигитален ръчен часовник, първата компютъризирана система за измерване на замърсяванията, Цветан Цветков и неговият екип от Института по криобилогия и лиофилизация, които разработват съвременни биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум или т.нар. „Космическа храна“.

Проф. Андрей Иванов Чорбанов е български имунолог, професор и ръководител на „Департамента по имунология“ в Института по микробиология „Стефан Ангелов“, при БАН. Той и неговият екип работят върху българската ваксина срещу Коронавируса, за да предложат на обществото още едно решение на тази глобална пандемия.

Цялото интервю гледайте във видеото!