Money.bg - 1.5.2021 - Пълен запис

11.05.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Състоянието на бюджета е напрегнато. Имаме видимо и доста сериозно увеличение на разходите, голяма част от което е структурно заложено, а не просто извънредните разходи във връзка с мерките за подпомагане на икономиката. Голяма част отива за увеличение за заплати в публичния сектор и увеличените пенсии, които ще останат и занапред, когато приходите са малко по-високи от очакваното, но не нараства толкова, колкото разходите и това напряга изпълнението на бюджета. Това заяви Георги Ганев, председател на комисията по бюджет и финанси в 45-то Народно събрание, в студиото на Money.bg по телевизия Bulgaria ON Air.

"Засега изглежда, че ако няма лоши новини по линия на епидемията, е възможно при доста находчиво управление на финансите, да не се превиши дефицита", смята той.

50-те лева за пенсионерите

Според Ганев те са заложени като временна мярка, но едва ли някой ще я отмени.

"Преди година се анонсира, че ще бъде временна мярка за облекчение в България, но в момента всякакво спиране, ще бъде прието като отнемане на пенсии и не познавам политик, който ще гласува това да се отмени", коментира той.

По думите му увеличението на пенсиите и заплатите допринесе за това, че потреблението на домакинствата не намаля през миналата година. Всичко останало в икономиката беше в криза, освен потреблението, казва той

Кои икономически мерки трябва да останат?

"Възможността да се подпомага медицинският персонал на първа линия трябва да остане. Трябва да се погледне кои бизнес мерки са били ефективни и да се търсят евентуални други решения", счита Ганев.

Опитът за създаване на Суперлигата, който впоследствие се оказа неуспешен, е проект, който елитните футболни клубове в Европа се опитват да създадат от много време насам. Заради необходимостта от нови източници на финанси, те решават да създадат по-комерсиална лига, която да привлича по-голям зрителски и телевизионен маркетинг интерес. Като концепция това не е толкова зле, но това, което собствениците на тези 12 клуба не взеха под внимание, са конкретни бизнес елементи във футболната среда. Това заяви Юлиян Михов, директор "Бизнес развитие Югоизточна Европа" на PwC, в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON Air.

"Те не си дадоха сметка, че УЕФА като орган, който регулира състезанията в европейския континент, има създадени правила, по отношение на "Шампионска лига" и "Лига Европа", и не може да се примири с това, че 12-те футболни клуба ще излязат от това състезание, а и би имало много неблагоприятни икономически интереси", заяви той.

По думите му английските клубове са пренебрегнали интересите на феновете си, които пълнят стадионите.

"Феновете искат отдаденост и от страна на клуба. Това, вероятно е нещо, което собствениците не вземат предвид, а след това видяхме, че именно английските клубове бяха първите, които се отказаха от проекта", смята експертът.

Според него ФИФА и УЕФА ще вземат допълнителни мерки. "Италианското правителство и италианската федерация по футбол например заявиха, че всеки, който се опита да излезе от регламента, който ФИФА и УЕФА са установили, трябва напусне всякакви други състезания", заяви Михов.

Целите разговори гледайте във видеото!