Опорни хора - 10.4.2021 - Пълен запис

12.04.2021 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

„Какво означават резултатите от изборите за държавата и за обществото? И основното, което показа този резултат, е, че наистина гласоподавателите не желаят управлението на ГЕРБ да продължи“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Георги Пирински от БСП.

„От ГЕРБ твърдят, че са първи, с 26%. Една проста сметка показва, че трите нови партии, които влязоха в резултат на протеста, общо имат 32% от гласовете. Тъй че, първият извод е, че мнозинството от българските граждани гласуваха за качествено различно управление оттук - нататък на България. В какъв смисъл качествено? Вместо командно - административния режим на господин Борисов и еднопартийната му власт, управление, което да се стреми да е демократично, а какво означава това? Да започне да се съкращава дистанцията между граждани и власт“.

„По принцип, патриотичният вот като цяло, не говоря за една определена партия, а като цяло, се разпръсна в много различни политически субекти. Но патриотичният вот е някъде 15%, в най-смелите прогнози до 20%“. Това каза в предаването „Опорни хора“ геополитечският анализатор и кандидат депутат от ВМРО Боян Чуков.

„Патриотичният вот е някаква форма, някакъв измерител на инстинкта за самосъхранение на българския народ. Защо се получи така? Конкретно започвам с ВМРО. Първо ВМРО беше част от управляващата коалиция. Водещата партия ГЕРБ вече 10 години е на власт, всеки политически продукт си има срок на годност и десет години са много. Събра много негативи, събра много негативни емоции. Фактически върху ВМРО се прехвърлиха част от тези емоции, което не позволи на партията да прекрачи бариерата. Съвсем малко още липсваше и щеше да стане“.

В студиото гостува и д-р Чавдар Ботев.

Европейската агенция по лекарствата потвърди, че ваксината „АстраЗенека“ предизвиква тромбози, дори и в много редки случаи.

„Всеки един аспект трябва да се погледне от три страни. Първото е политика, второто е бизнес и третото е реалност“. Това каза за предаването „Опорни хора“ хематологът д-р Чавдар Ботев.

„Ако погледнем от страна на политиката, в Съединените щати ще бъдат приложени ваксините на Модерна с приблизително 38% и Новавакс. Тоест местните производители основно ще владеят 70% от пазара, а за останалите ще остане 30%, включително и „Джонсън и Джонсън“ като една многонационална компания. Ако погледнем нещата в Европа, те са подобни. Сега ще изскочи една ваксина, която се казва КюърВак (CureVac), така че реално ще се получи същото. От политическа гледна точка тази ваксина, английската, остава малко като сираче.

Втората точка са средствата. Тук трябва да кажем, че по принцип в Съединените щати направиха подбора и регистрацията на ваксините, като инвестираха 10 милиарда долара в този проект. Средно по 2 милиарда отидоха за регистрацията на всяка една от петте ваксини. Това е един много голям проблем. Избраха се най-скъпите ваксини.

Ако погледнем и от тази гледна точка, ваксината на „АстраЗенека“ е просто за жълти стотинки. И тук се получава един много интересен феномен - на американския пазар ваксината на Новавакс леко изостава и може би тя ще получи част, като компенсация, от пазара на „АстраЗенека“.

Гледайте предаването "Опорни хора" от 10.4.2021!