Брюксел 1 - 3.4.2021 - Пълен запис

05.04.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

„Войната за ваксини в момента тепърва нараства. Ние не сме даже в пика на тази война за ваксини. Тя ще нараства в следващите месеци, когато една или друга държава започват да изостават“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

„Събирането на пет държави във Виена, които изостават с ваксинационния процес и се нуждаят от повече ваксини – какво е? Това е един опит, както четворката от Вишеград, да се създаде център за допълнително влияние и натиск върху Европейския съюз за постигане на конкретно локално решение на въпроси. Така въпросът беше решен с натиск върху ЕК“, казва експертът, като уточнява.

„Т.е. държавите се обединиха срещу ЕК и ваксините бяха отпуснати към тях. Това беше единно решение за натиск на тези пет държави. Отново казвам. Създават се локални центрове по интереси, които натискат ЕК за вземане на решения. Те не са добри за целия ЕС, но са добри за определена група държави“, категоричен е Милен Керемедчиев.

Какви са условията за ваксиниране на гражданите от други страни? За организацията на ваксинационния процес в Швеция разказва д-р Станимир Хасърджиев, генерален секретар на Европейско партньорство по здравеопазване.

„Ваксинират изключително само възрастни и болни хора. И няма значение дали си кмет, дали си журналист или учител, или каквато и да било друга професия“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ д-р Станимир Хасърджиев.

„Единственият подход, поради който можеш да получиш ваксина, е по точни и ясни критерии за това, какъв е рискът от смъртност при теб. Т. е. гражданите с по-голям риск от смърт при евентуална ковид инфекция имат предимство и само те имат достъп до ваксината. Там хората наистина чакат с огромно нетърпение да дойде моментът на ваксинацията им“.

Радарите на НАТО са засекли три руски военни самолета близо до съюзническото въздушно пространство над Черно море. Това е предизвикало вдигането във въздуха на изтребители от България, Турция и Румъния, които са проследили руските самолети, докато напуснат зоната. В същия ден се е наложило общо 10 пъти самолети на НАТО да бъдат вдигнати във въздуха, за да прихванат руски бомбардировачи и изтребители по време на “необичаен пик”. Само в рамките на 6 часа руски военни самолети са доближили опасно въздушното пространство на държави от НАТО над Черно, Балтийско и Северно море, както и в северната част на Атлантическия океан.

На какво се дължи тази активност – говорим с проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

И накрая - заради кампания срещу България Външно министерство привика посланика на Скопие у нас. Кампанията е водена от словенски институт, в ръководството на който участват бивши и настоящи съветници на премиера на РС Македония. Темата коментираме с бившия кореспондент на БТА за Балканите Николай Коев.

В същото време спрените на границата дарения от български книги най-накрая стигнаха да Скопие и Битоля. Ще има ли още спънки за българските книги в РС Македония - говорим отново с Виктор Стоянов.

Гледайте предаването "Брюксел 1" от 3 април 2021!