Брюксел 1 - 13.2.2021 - Пълен запис

15.02.2021 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Европейската комисия призна, че са допуснати грешки в осигуряването на ваксините срещу коронавируса. По време на изслушване в Европейския парламент, председателят на ЕК - Урсула фон дер Лайен заяви, че одобрението за употреба на препаратите е закъсняло. Като грешки бяха посочени и увереността, че доставките ще пристигнат навреме, както и подценяването на трудностите пред масовото производство. Тя обаче застана зад цялостния подход на ЕС за справяне с пандемията чрез общ план за ваксинация във всички 27 страни членки. Трите основни партии в Европейския парламент подкрепиха принципа за общи действия занапред. Коментар по темата в предаването "Брюксел 1" на евродепутата Илхан Кючюк, ДПС/“Обнови Европа“.

Русия е готова да скъса отношения с ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Това стана след визитата на върховния комисар по външна политика на ЕС Жозеп Борел в Кремъл - визита, критикувана от ЕП. По тази тема, както и за това, може ли да се детронира вече бивш президент и продължаващата процедура по импийчмън в САЩ, говорим с журналиста Асен Агов, бивш председател на външната комисия на парламента.

„Искам да подчертая, че санкциите сега не са срещу Русия, а срещу придворния кръг от олигарси на Путин. Това са персонални санкции," каза журналистът Асен Агов в предаването "Брюксел 1".

"Второто, което искам да подчертая е, че тези санкции направиха тези хора още по-богати. Защото за да се отплати за тяхната лоялност, Путин им даде още огромни обществени поръчки. Например Ротенберг, който заявява, че притежава двореца на Путин в Геленджик на Черно море, получи огромна поръчка за няколко милиарда евро за строителството на моста, който свързва руската територия с Крим," заяви Асен Агов.

560 тона боклук бяха извадени от плаващото сметище в р. Искър край Своге. Струма осъмваше с няколко поредни сметища през последните седмици. Само в един участък на реката хора от Кюстендил са събрали над 1 тон боклук. От водата е извадено огромно количество пластмаса и битови вещи. В последните дни извадиха и два тона боклук от резерват "Ропотамо", резерват с ценни видове, които боклукът може да погуби. И всичко това - само след последните дъждове. Ако сметнем какво се получава на годишна база - каква ще е цифрата? Отговорите от бившия екоминистър Нона Караджова. Как в Западна Европа отпадъкът е ресурс, а у нас е проблем, с който се задръстват реки и речни корита и се предизвикват наводнения, като това в Аспарухово до Варна, отнело човешки живот?

Гледайте предаването "Брюксел 1" в събота, от 17.30 часа!