fallback

Брюксел 1 - 23.1.2021 - Пълен запис

25.01.2021 | 14:00 Автор: Таня Харизанова

Как ще се промени световната политика след встъпването в длъжност на новия американски президент? За часове Байдън подписа 17 указа и отмени ключови политики на Тръмп. Какви са заявките за отношенията на САЩ с Европа и на Балканите? В предаването „Брюксел 1“ говорим с бившия външен министър Даниел Митов, а от САЩ включваме доктора по икономика Асен Асенов.

Ще има ли справедлив достъп до ваксини или богатите страни ще са с предимство - това обсъждаха на онлайн срещата си евролидерите. Какво представляват паспортите за ваксиниране, какво означава сертифицирането на ваксинацията в рамките на съюза и защо всички групи в ЕП настояха ЕК да даде прозрачност на договорите с производителите - говорим с евродепутата Андрей Ковачев. А за новия щам, доколко опасен е той и засечен ли е в България - говорим с проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ.

"За новата вариация на Ковид 19 у нас има косвени доказателства и съмнения, но за самото доказателство се изисква същия метод, с който новата вариация е открита - целогеномното секвениране. Това вече се прави в Националния център по заразни и паразитни болести, където имаме и експертите, и апаратурата," каза проф. Ива Христова в предаването „Брюксел 1“. "Оповестеното от „Пирогов“ засичане на новата вариация на Ковид-19 и у нас са предварителни данни. За да се докаже този факт, трябва да се приложи целогеномното секвениране, което е много работа. И въпреки това в следващите дни ще има новина“, добави проф. Христова.

„Става дума за такива особености, които дават преднина на притежаващите ги вируси в проникването в организма. Т.е. няма данни, че протича по-тежко, напротив, смята се, че няма нито по-тежко прекарване, нито с повече смъртност. Но, категорично много повече се разпространява, тъй като по-лесно прониква в организма. Именно това огромно разпространение, което придобиха тези варианти, създава тревога и налага някакви ограничителни мерки докъдето можем да го спрем“, даде подробности експертът.

Гледайте предаването "Брюксел 1" в съъбота, от 17.30 часа!

 

fallback
Още от Предавания
fallback