Опорни хора - 9.1.2021 - Пълен запис

11.01.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

По повод финансирането на болниците, проф. Генчо Начев обясни в предаването "Опорни хора" следното:“НЗОК сключва договор с дадена болница. РЗИ определя, кой колко легла има. В зависимост от броя на миналите пациенти се отпускат пари. Примерно: ако преминалите пациенти са между 51 и 100, се отпускат 200 000 лв. за премиране – т.е. за стимулиране на кадрите, които са работили. А иначе, здравната каса сключва договор по клинична пътека за лечение на тези пациенти и плаща по тази клинична пътека. Тя е едва 1200 лв. Но за пациенти в интензивното отделение е недостатъчна и това вкарва в допълнителен разход болниците – в дефицит.

Намаляха и хронично болните, поради страха, да не се заразят. И всичко това намалява обема на дейност, а разходите не намаляват, защото има постоянни разходи – за ток, вода и др. Това допълнително влошава финансово състояние на болниците, особено на тези, които работят по-активно“, коментира кардиологът.

Проф. Генчо Начев добавя: „Добре е, че тези пари се дават на лекари, сестри, на хора, които участват в борбата с Ковид-19. В нашата болница в това отделение са доброволци. Именно благодарение на това стимулиране. Освен държавното стимулиране от 1000 лв., болницата взе решение допълнително да дава още 1000 лв. на лекар, 500 на сестра и 100 на санитар. И те са освободени от данъци“.

„Досега не съм чул болница да е фалирала. Всички знаем, че болниците са много в България. Някои са на доизживяване, други изкуствено се поддържат. Трябва консенсус по този въпрос, защото няма политическа сила, която би го направила“, категоричен е проф. Генчо Начев, изп. директор на болница „Света Екатерина“.

В предаването участва и председателят на БСК Радосвет Радев. Данните на БНБ посочват, че спестяванията на домакинствата през 2020 г. са нараснали с 5 милиарда лв. Според бизнесмена, „прагматичният българин е направил най-правилното – не знае размера на бедствието, което се задава, но знае, че идва бедствие. Той отлага потребление или въобще не потребява и къта „бели пари за черни дни“. Само че, това значи 5 милиарда извън потреблението. Ако те бяха похарчени за български стоки и услуги, ДДС-то щеше да е 1 млрд. лв. Това значи, че 1 милиард не е постъпил във фискалната система на България. Затова, когато говорим, че потреблението е един от локомотивите за възстановяване на икономиката, икономистите не бъркат“.

Радосвет Радев подчерта психологията на потребителя, „че той харчи бъдещите си пари. Ако си купи кола, жилище и др., той трябва да е сигурен в бъдещите си доходи. Това е коварството на ситуацията. Хората са уплашени и не потребяват“.

Парите в банките растат. „Но от друга страна те се завъртат по класическия банков механизъм в българската икономика през кредитното дело“, добави председателят на БСК.

„Мерките на правителството – хубави или лоши, закъсняха. И сега идва времето, когато те трябва да бъдат разплатени. Не мога да не подчертая, че НАП се превърна от организация, която събираше информация, в организация, която предоставя информация. Това е прагматично решение за управление на тези процеси“, доволен е от промяната Радосвет Радев.

Журналистът Асен Агов коментира щурмът на Капитолия така: „Това са 1300 души, които охраняват Капитолия. Това е специално поделение с бюджет от 550 млн. долара. Такъв провал на сигурността е съмнителен. Защото три дни преди това Пентагонът и ФБР са попитали: имате ли нужда от подкрепа, за да удържите евентуален инцидент. Те отказват. Но нека да видим резултатите от разследването“, казва журналистът.

„На второ място. Подозрителна е и увереността на Тръмп, който казва, тръгваме към Капитолия. Но той самият се прибра в Белия дом и застана зад клавиатурата на своя „Туитър“.

Асен Агов е категоричен, че има подозрителни неща, но не иска да влиза в теорията на конспирациите.

Целите интервюта гледайте в предаването "Опорни хора".