Брюксел 1 - 26.12.2020 - Пълен запис

28.12.2020 | 11:00 Редактор: Таня Харизанова

В последното за годината предаване на „Брюксел 1“ с журналистите Нина Спасова и Асен Агов коментираме най-важните в международен план събития през годината.

Водещата тема на 2020 е как пандемията промени света? Двамата журналисти коментират и връзката между коронавируса и политическите елити в редица държави, особено и в рамките на ЕС.

Изборите в САЩ са друга важна за ЕС и България тема. Всички си задават въпроса, какво да очакваме от новия президент? Темата за битката между Тръмп и Байдън не слиза от дневния ред на събитията и през 2021 г.

Нина Спасова и Асен Агов не пропускат в коментарите си и случая Навални. От тях научаваме подробности, защо Кремъл отрича участие в отравянето на опозиционера.

Нараства и напрежението по оста София – Скопие. Ще се стигне ли до компромиси в отношенията между двете държави?

ЕС одобри ваксината на „Пфайзер“, ваксинирането в Европа започна на 27 декември едновременно за всички страни-членки. Същевременно - нов щам на Ковид -19 изправи Европа и света на нокти. Великобритания, която алармира за новия щам, бе блокирана по въздух, суша и море. България също прекъсна полетите от Великобритания, след което ги възобнови. Какви са рисковете и опасностите и какво трябва да знаем за новата мутация на коронавируса?

В предаването „Брюксел 1“ говори доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Средствата, с които може да се направи това изследване, се намират в нашия Национален център по заразни и паразитни болести. В момента провеждаме такива изследвания“, каза за предаването „Брюксел 1“доц. Любомира Николаева – Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в НЦЗПБ.

„Подбраха се проби от различни региони на страната по различно време, за да се опитаме да проследим точно това, което правят англичаните с техните възможности и многомилионно население, на тестиране и проследяване. Искаме да установим, дали този вариант е влязъл в България и с метода на молекулния часовник да се определи, кога е влязъл в страната. Така че, апаратурата за проследяване на тези неща е в НЦЗПБ“, уточни вирусологът.

„Ние все още не сме генерирали тази новина – тя изисква време“. Експертът уточни, че на самите англичани им е трябвал близо месец - от 20 септември – до средата на октомври, за да секвенират новия вариант на вируса. „Това време няма как да се съкрати“, заяви доц. Любомира Николаева – Гломб от НЦЗПБ.

По повод опасенията на хората с алергии и ваксините, доц. Гломб даде примери от изследванията.

„В Америка досега са ваксинирани почти половин милион индивида, в Обединеното кралство са 270 хиляди души. По данни на англичаните, от тези 270 хиляди са наблюдавани 6 случая на тежка анафилактична алергична реакция. И шестте случая са били овладени, хората са живи и здрави“, обясни вирусологът.

Тя уточни, че това е причината да се сложи изискването, след ваксиниране човек да остане определено време под наблюдение. Това ще бъде написано и в инструкциите на ваксината. „Но на 270 хиляди – 6 е твърде малко. Представете си, ако 270 хиляди души се инфектират с реалния вирус, вероятността някой да се разболее тежко и да почине е много по-голяма“, категорична е доц. Любомира Николаева – Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в НЦЗПБ.

Целия разговор гледайте в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria on air!