Опорни хора - 26.12.2020 - Пълен запис

27.12.2020 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

„Смятам, че трябва да има единна политика на ЕС, която да съхранява обществата на страните - членки на ЕС. Ще дам пример с жълтата треска. В Африка, ако не си ваксиниран срещу жълта треска, не можеш да посетиш много страни. Ако не се ваксинираш, на границата те ваксинират. Ние не ограничаваме правата на гражданите, ние искаме да запазим тяхното здраве“, коментира в предаването "Опорни хора" проф. Асен Балтов, шеф на "Пирогов".

Проф. Балтов прогнозира, че ако не достигнем 70% ваксинирани, няма да имаме спокойствието на другите държави. „До преди два месеца нямаше и идея, че ще има ваксина. Изведнъж тя дойде и всички започнаха да критикуват, защо вече не са ваксинирани. Този процес изисква време“, заяви професорът.

Една от причините да се намали натискът е ваксинацията, добави проф. Балтов. „Моят апел е всички да се ваксинират“.

Кога да очакваме резултат от ваксината? „Най-рано след около шест месеца. Може би за лятото ще бъдем готови да имаме една хубава ваканция, икономиката ще се отвори и хората ще работят спокойно“, убеден е професорът.

„Смеем се с колегите, че в следващия парламент ще имаме между 40 – 50 лекари, които ще бъдат депутати. Защото всеки сега ще се опита да привлече към себе си медици, за да станат народни представители. Смятам, че ще има сериозни реформи в здравеопазването“, прогнозира шефът на „Пирогов“.

Проф. Балтов смята, че на този етап мястото му не е в политиката. „Предложение за бъдещ здравен министър не мога да коментирам сега, още повече, че сегашният министър на здравеопазването е сериозен човек, който много добре си върши работата. Експертното мнение няма нищо общо с политиката. Мисля, че ще има реформи. Структуроопределящите болници трябва да станат нещо като колони на здравеопазването, които да носят най-голямата тежест“, вижда част от реформата в здравеопазването шефът на „Пирогов“.

Според проф. Балтов „в личен план пандемията не го е променила. Това могат да кажат само близките и приятелите ми“.

Какво ще се случи на тези избори? „Ако се запазят тенденциите, които са в момента, почти нищо няма да се промени. С изключение на това, че поредната формула за негативен вот ще се реализира политически около Слави Трифонов. Няма голям играч на политическата сцена, който да предложи ново качество. Имаше за миг шанс у президента Радев да го направи, ако си беше хвърлил оставката като президент и беше излязъл на улицата да поведе мнозинството, което очакваше несъмнен лидер. Подобна грешка направи в края на мандата си и Първанов, когато можеше да оглави БСП. Поради неслучването на проекта на Радев и усещането му, че не е склонен да направи жертва в името на политическите промени, за които апелира, съответно ерозира и доверието към него“, коментира политическата ситуация в предаването "Опорни хора" Любен Дилов - син.

Според него, самата институция има висок рейтинг и всеки, който облече това палто, рейтингът му скача с десетки. „По конституция президентът така е поставен, че е запазен от политическите плювни на деня, изглежда много овластен и се занимава с приятни неща“, изразява позицията си известният писател.

„Обичам Коледа, мил и уютен празник, може би незабравими са ми Коледите от детството. Никой не отменя способността ни да положим усилия за собственото си спасение. Така че, трябва да разчитаме на себе си. Ако може през 2021 да разчитаме и един на друг – това ще е страхотно“, казва с надежда Любен Дилов – син.

Интервютата гледайте в предаването "Опорни хора" в събота, 26 декември, от 19.30 часа!