Опорни хора - 19.12.2020 - Пълен запис

21.12.2020 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

„Ще бъде много трудна политическа година. На управляващите ще им бъде изключително тежко. Те не могат да очакват чудеса“, коментира очакванията ни за 2021-ва година президентът Плевнелиев в предаването "Опорни хора" и добави.

„Прави чест на министър-председателя и правителството, че не си тръгнаха. А имаше такава възможност. Щеше да им е по-добре, но на изборите щеше да им е по-зле. Защото при едни извънредни избори всички щяха да бъдат срещу ГЕРБ, и то – драматично срещу ГЕРБ. Популистите щяха да имат сила. Когато отиваме към редовни избори, популистите отслабват. Защо? Българинът знае, че когато отиде на редовни избори през месец март, той ще си помисли все пак за кого да гласува. Неговата оценка ще бъде една единствена: „Ок, аз трябва да дам моя глас за следващите 4 години. Да видим, какво са свършили и какво ще свършат. И аз ще гласувам.“ Ето в това упражнение – какво са свършили и какво ще свършат, популистите губят много“, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му, на следващите редовни избори ще видим едни отслабени популисти, един отслабен президент Румен Радев. „Надеждите на тези хора, като Мая Манолова, „Отровното трио“, изобщо няма да се реализират. Защото хората ще гласуват за политики, за резултати, за ясни ангажименти – там, където политиците обикновено се провалят. Но, на управляващите в никакъв случай няма да им е лесно. ДПС, БСП, Слави Трифонов, Демократична България – те всичките са тотално анти-ГЕРБ насочени партии“, категоричен е президентът Росен Плевнелиев.

„Кривата на безработицата ще скочи през 2021 г.“, каза в предаването "Опорни хора" Антон Кутев. „Виждам магазинери, ресторантьори – първия локдаун издържаха, втория – надали. И държавата не ги подпомага достатъчно ефективно, за да продължат нататък. Можеше да се направи по-добре. Трябваше да се насочим към спасяване на бизнеса. Трябваше тези милиарди да не отиват през магистралите в непонятни дружества. Как спряхме медицинските сестри да не заминават за чужбина, как се погрижихме докторите да взимат добри заплати? Никак“, каза депутатът от БСП.

По думите му, този бюджет беше приет с най-малко караници. Ние винаги сме правили по-сериозен дебат, отколкото сега.

„Факт е, че пари се изливат. Дали, обаче, те водят до резултат? А те се изливат, защото се взимат назаем от бъдещите поколения. Сега взимаме и изхарчваме 520 млн. евра. Нали дъщеря ми трябва да ги върне?“

„Надявам се, че няма да се прави актуализация на бюджета до изборите. Според мен парите от Европа ще дойдат в средата на следващата година. Аз очаквам следващото правителство да бъде доста добре финансово подплатено“, добави депутатът от БСП.

Относно амбициите на левицата, Антон Кутев коментира, че „БСП иска да спечели изборите с над 80 депутата. Очевидно ГЕРБ е много по-слаб. Корнелия Нинова постигна всичко, което искаше, в партията. Надявам се да получим 1 милион гласа. Това трябва да е нашата цел. Това може да стане, ако си вършим работата“, категоричен е Антон Кутев.

Относно споровете за новата правна фигура – прокурор, който да разследва главния обвинител, Ясен Тодоров заяви в предаването "Опорни хора", че „няма нужда от такава фигура. Конституцията и законът са предвидили достатъчно механизми, чрез които да бъде контролиран главния прокурор. Митът за всевластният, никому неподчиненият главен прокурор, над когото е само Господ – това е мит, който в момента се употребява най-вече от извънпарламентарни политически субекти, които искат да повишат своя имидж, който стремглаво пада надолу“.

Според Ясен Тодоров, главният прокурор, институционално, дължи отчет пред ВСС и пред Народното събрание. „Това го прави редовно. Те имат един коректив и това е българският съд. Дори главният прокурор да обяви някого, че е престъпник, последната дума има съдът. Не може главният прокурор да определя всичко в тази държава. Удобна е тази теза, много е удобна за много политици, които искат да влязат в следващото Народно събрание. Мен ме учуди, че мина на първо четене това предложение, защото има някои неща, които ме притесняват“, коментира Ясен Тодоров.

В момента има орган, който притежава всички правомощия по отношение на главния прокурор и това е ВСС, допълва членът на УС на Камарата на следователите.

„Казваме, че има много власт в главния прокурор, а се опитваме да дадем не по-малко власт на един единствен човек. Сега има власт цял орган – ВСС. При всички случаи 25 човека могат да направят по-трезва оценка, отколкото един“, коментира Ясен Тодоров.