Опорни хора - 12.12.2020 - Пълен запис

15.12.2020 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

„Аз изкарах коронавируса и знам каква е тази болест. Въпреки че беше лекия вариант. Но мои приятели си заминаха. Лекарите се скапват от работа“,каза в предаването "Опорни хора" председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

„Всеки иска да прави политически пиар. Искат власт. Какво ще я правят тази власт утре? Тези, които организират протестите, забогатяха. Те са платени. С какво хранят семействата си 3-4 месеца? В началото много млади хора се подлъгаха, но се оттеглиха. Погледнете сега протестиращите“, допълни известният скулптор.

Относно предстоящите избори, Вежди Рашидов каза, че няма особено значение дали са през март или май. „Важно е да се проведат спокойно, важно е хората да бъдат разумни и да гласуват по съвест“.

„Аз се отвратих от политиката, ако трябва да бъда откровен. Но когато говорим за изпълнителна власт, не мога да укоря хората – работят денонощно“, категоричен е в оценката Вежди Рашидов, като обобщи: „Изкарахме една проклета, тежка година, тя е белязана година!“

На 14 декември Вежди Рашидов има рожден ден. „Рождения ден ще го празнувам със съпругата си. С децата също. Дано имаме имунитет. Би било хубаво да бъда с приятелите. За първи път няма да правя изложба на рождения си ден, за да уважа и себе си с творчеството, което правя!“, призна Вежди Рашидов.

В студиото на "Опорни хора" гостува и депутатът от БСП Таско Ерменков. "Хората плащат по прогнозна цена – т.е. надплащат едни количества газ. Според мен, това не е най-добрият начин да докажем, че договорът с „Газпром“ за промяна в ценообразуването, е в полза на гражданите. И това при положение, че те продължават да надплащат цената на газа“, категоричен е в оценката си Таско Ерменков.

Той припомни, че още през март е предупредил, че намалението на цената на газа няма да бъде 40 %, както беше обяснено, а че ще бъде между 5 и 7 %. „И ако бъде 10 %, хората трябва да скачат от радост. Прогнозата ми излезе 99 % права“, добави депутатът от БСП.

Според Таско Ерменков, това е една от причините, хората да губят вяра в „Топлофикация“, в това, че този начин на топлоснабдяване е най-добрият. „Топлофикация София“ ще бъде от тези, които са на загуба. Решението е международен одит. Тя затъва все повече в дългове към „Булгаргаз“, а това вече е опасно“, добави депутатът от БСП.

Проф. Ива Христова от НЦЗПБ зяви: „Този вирус е устойчив и ще остане повече от година сред нас. Големият проблем е, че сме много възприемчиви към него. Ако една грипна епидемия се ограничава в рамките на зимния сезон, стабилността на коронавируса и през лятото е голяма и той е активен. Това, че сме възприемчиви, значи, че рано или късно той ще мине през всички хора. Една част ще го изкарат безсимптомно, въпреки че половината от тях рано или късно развиват инфекция. Така че, или ще го изкараме, или ще се ваксинираме!“ Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Ива Христова, зам.- председател на НЦЗПБ.

За да се прекрати разпространението се смята, че около 70 % от населението трябва да бъде ваксинирано. „Де факто, това е невъзможно“, заяви проф. Ива Христова. „Но трябва да имаме предвид и онази част от населението, която е изкарала инфекцията. Тези хора имат имунитет.

Ако съберем частта, която има имунитет и частта, която се ваксинира, колкото повече наближава 70-те % тази група, толкова по-защитено ще бъде обществото. Ваксинирането ще намали броя на нови заболели.

Проф. Ива Христова коментира, че хората, които са изкарали заболяването, могат да изчакат поне три месеца преди да се ваксинират. Защото в този период те имат имунитет. „Добре е да сложат ваксина, но да изчакат няколко месеца. Повторни заболявания има“.

Целите интервюта гледайте в предаването "Опорни хора" от 12.12.2020