Брюксел 1 - 14.11.2020 - Пълен запис

16.11.2020 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Позицията на българското правителство по отношение на еврочленството на Република Северна Македония остава непроменена. "Не сме се отказали да помагаме на Северна Македония, но много ясно сме обяснили, че това няма как да стане за сметка на българския национален интерес", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в Народното събрание. Двамата премиери се срещнаха в София в рамките на Берлинския процес. Подписани бяха два документа, но не се стигна до сближаване на позициите по отношение на важните за европреговорите на Скопие въпроси.

Към вето за Скопие ли вървим и как ще се развият събитията оттук нататък? Какво предстои и защо се чака датата 17 ноември?

„Има Съвет на външните министри, където, ако имаше разбирателство и някакво решение между София и Скопие, трябваше да се даде „зелена светлина“ за първата междуправителствена конференция. Но, явно това няма да се случи. Аз бих го нарекъл, че това е отлагане на процеса. Зависи от Скопие“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

„Ако изведнъж решат, че ще приемат истината, ще променят учебните програми и младите поколения няма да бъдат обучавани в манипулирана история, няма да се мразим, ще намалят риториката и ще се опитат в техните медии да не е толкова антибългарска, може да има до вторник друго решение. Но дали е реално в следващите дни да се промени нещо? Аз не виждам голяма възможност“, заяви в студиото на „Брюксел 1“ по Bulgaria on air Андрей Ковачев.

Какво предстои след това? „Има и Съвет на лидерите на правителствата. Ако между срещата на външните министри и Съвета също няма никакво развитие, то ще остане за Португалското председателство догодина от януари. Ако не се случи по време на Португалското председателство, остава за следващото - на Словения и т.н.“, очерта перспективата на отношенията между София и Скопие Андрей Ковачев.

България е последната държава в Европейския съюз, в която има вечни длъжници. Миналата година ЕП гласува нова европейска директива, която слага край на "вечните длъжници". По предложение на българския евродепутат Емил Радев в нея залегнаха текстове за опрощаване на дългове не само по отношение на фирмите, но и на физическите лица-потребители. Правната комисия в парламента направи промени в Закона за задълженията и договорите, който вече предвижда 10-годишна давност за този род длъжници. 

Коментар по темата в предаването „Брюксел 1“ – на евродепутата Емил Радев.

ЕС предоставя още 100 млн. евро за бъдеща ваксина срещу Ковид-19. Средствата ще се добавят към 400-те милиона евро под формата на гаранции, за които евросъюзът вече е поел ангажимент. Вече 8 месеца медиците, населението и властите в отделните страни се борят с коронавируса. През това време се чуха и много различни мнения за заразата. Кога ще има ваксина, как ще се разпределят ваксините в страните от ЕС?

В предаването „Брюксел 1“ говорим с проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.