Опорни хора - 14.11.2020 - Пълен запис

16.11.2020 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Мисля, че нещата са под контрол и в динамичен ход се следи как се развиват. Това каза в предаването "Опорни хора" проф. Генчо Начев, директор на болница "Света Екатерина".

Отделението на „Св. Екатерина“ е пълно. 32 ковид-легла са изолирани в отделна сграда. От тях 16 имат апарати за обдишване. Ние обгрижваме и всички сърдечно болни и оперирани, добавя професорът.

Много хора под влияние на страха от ковид не отиват на лекар. Те остават в къщи: „болката ще ми мине, малко се усили, но..“ и идват в последния момент, когато няма кой да им помогне.

Обръщам се към пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Наличието на пандемията не е противопоказание за тяхното лечение и няма никой да им откаже. Напротив, те трябва да се обръщат за лекарска помощ. Те няма да се заразят от ковид, но умират от сърдечно-съдови заболявания.

66% от смъртността в България е от сърдечно-съдови заболявания, не е от ковид. Това е апелът на кардиолога проф. Генчо Начев.

Ангел Джамбазки разказва за ситуацията в болниците от първо лице. Той е доброволец – санитар във ВМА, в Първа инфекциозна клиника. „Виждам го от първо лице. Там лекарите и сестрите са преуморени, но блестящи. Те не ходят, те през цялото време тичат и се грижат за тежко болни хора. На предела на възможностите са. Но е факт, че няма сестри и санитари. Няма интерес към професията, защото възнаграждението е ниско, а повечето студенти заминават за чужбина, където ще се реализират по-добре. Парадоксът е, че медицинското образование у нас е отлично и евтино. Хората се възползват. Затова трябваше да се мисли много по-отдавна. Надявам се това да катализира един процес на оздравяване на тези структури. Извънредният им труд е в пъти повече от този на доброволците, като нас, разказва Ангел Джамбазки за работата си като доброволец във ВМА.

Виждал съм, как лекар си тръгва от нощна смяна в 16.00 следобед, за да предаде пациента си в реанимацията. Това е негова отговорност – да го предаде жив на своя колега. Т. е. той е работил 12 часа нощна смяна и още няколко часа през деня. То са разправии, линейки, тестове и лекарят го чака. Не може да си вземе детето от градината. Всъщност му се навъртат средно около 24 часа.

Слушам лекарите, какво говорят. Според тях, „бумът“ тръгна от септември, когато децата тръгнаха на училище. И заразата си върви. Колко време говорим за електронно обучение, електронно правителство...Неволята ги принуди да действат“, категоричен е Ангел Джамбазки от ВМРО.

Радосвет Радев, председател на БСК, коментира в "Опорни хора" мярката 60/40 за бизнеса. Тази мярка е прекрасна, но и трудно приложима. Ще цитирам едно изследване на БСК. Ценността за българския предприемач е: 12 % пускат служителите си в неплатен отпуск, 10,5 % ги съкращават директно на борсата и едва 8,3 % вярват на мярката 60/40. Дайте си сметка, дали това работи? Припомням: ще има милиард за подкрепа на заетостта. А те са усвоени едва 300 милиона. Парите за микро, малкия и среден бизнес едва сега започват.

Докато се мотаме с мерките за спасяване на бизнеса, може да се окаже, че няма да има кой да ги получи.

Не е толкова важен размерът на помощта, много по- важна е своевременността. Защото тогава истински помагаш.

А бизнесът в България в момента има страхотен проблем с ликвидността. На практика, българският бизнес през януари ще бъде на мястото на тези клетници, които са в реанимацията, болни от ковид, каза Радосвет Радев, председател на БСК.