Money.bg - 14.11. 2020 - Пълен запис

15.11.2020 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Турската валута – лирата, претърпява през последните седмици невиждан срив в стойността си. Тя обаче е важна за много българи – както за онези, които искат да пазаруват в Одрин по-евтино, така и за онези, които търгуват и правят бизнес с южната ни съседка. Ето защо в предаването „Money.bg” ще коментираме, защо поевтинява лирата и кога да очакваме нейното възстановяване.

Преди 10 години една турска лира струваше колкото един български лев. Днес обаче съотношението е 1 към 5 в полза на родната валута. Подобни драстични разминавания в стойността на парите на две съседни държави със сигурност променя правилата на търговията между тях. В студиото за коментар е Ивайло Пенев, "Управление на активите" в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. От него ще научим, какво се случва с валутата и какви са прогнозите за нея.

Освен за валута, в предаването говорим и за коли. И по-точно за скъпи коли. Приготвили сме ви едно интервю, от което ще се почувствате като клиент на луксозна марка автомобили и ще видите отблизо как изглежда модел за над 200 000 лева и къде се обслужва той. Заедно с това ще разберете и кой купува такива коли. Огромна част от българите шофират стари коли и това не е тайна за никого. От екипа на Money.bg също разчитаме в ежедневието си на такива. Говори Валери Томов, мениджър „Корпоративни продажби“ в М Кар София.

Покрай темата за автомобилите решихме, че е добре да поговорим и по темата за горивата. Несъмнено това е разходът, който сериозно влияе на всеки един българин – дали директно, когато управлява автомобил или косвено, когато поскъпват стоките заради по-скъпите горива. Защо малките бензиностанции продават по-евтино и какъв е минималният ценови праг за качествено гориво? Ще продължат ли цените да поевтиняват или вече пазарът се стабилизира. На тези и други въпроси отговаря Симо Симов, заместник-председател на УС на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива.

Знаем, че всеки ден новините започват с черна статистика за КОВИД-19 – брой заразени, брой починали и т.н. Екипът на предаването обаче прецени, че е необходимо да се обърне внимание не само на последствията от коронавируса, но и на частичната причина за ситуацията, а именно – дефицитите в здравеопазването. Затова коментираме с колегата Даниел Василев икономическите рецепти за подобряване на системата.

Всичко това – и още, гледайте в предаването „Money.bg” в събота, от 16.30 часа, по Bulgaria on air!