Опорни хора - 7.11.2020 - Пълен запис

09.11.2020 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Да се избере президент, без подкрепата на една от двете големи политически партии, е невъзможно. Това каза в предаването "Опорни хора" Росен Плевнелиев, президент на Р България 2012 - 2017г.

Изключително тежко е на ГЕРБ в момента. Бойко Борисов можеше да си вдигне шапката и да си тръгне. Той реши да носи кръста, вкл. и политическа партия ГЕРБ, до край. Намирам това за отговорна държавна позиция. Освен това, коалицията на ДПС и БСП работи. В същото време ДПС поиска оставката на Румен Радев. Тук играта ще бъде съвсем различна. Ако БСП искат да играят с ДПС, а те винаги са играели заедно, Радев ще падне жертва. Популизмът е модерен и интересен на хората до време. Нататък има други ценности.

За изборите в САЩ. Аз се гордея, че познавам Обама и Байдън. Имал съм две срещи с Байдън. Познаваме се добре, слушал съм две негови речи. Той е добър държавник. Тръмп е популист и гледаше преди всичко себе си. Нацията е тежко разделена. Първото нещо, което Байдън трябва да направи, е да лекува раните на дълбокото разделение. Спокойно можем да кажем, че това ще бъде политиката на Обама. Защото Джо Байдън беше дясната ръка на Обама. Тръмп се опитваше да раздели Европа. Може би след година – две ще видим и първата жена-президент на САЩ, убеден е Росен Плевнелиев.

Нищо ново няма в един предизборен бюджет, който е по-щедър и ще влее ентусиазъм в полза на управляващите. Това го наблюдавахме и през 2000 - 2001-ва година, в края на управлението на Тройната коалиция. Но това не донесе полза на никого. Избирателите прозират такива намерения да бъдат подкупени. Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият финансов министър Милен Велчев.

Според него, по-големият проблем е начинът, по който се увеличават разходите. Вместо да се планират еднократни намаления на приходите за справяне с пандемията, свидетели сме на увеличение на ниските пенсии с голям процент и не виждам с какво допринася за справяне с пандемията. От икономическа гледна точка се създава негативен стимул за сега работещите да се осигуряват, смята Милен Велчев.

Нещо става много дълбоко, фатално, в американското общество.Това каза в предаването „Опорни хора“ журналистът Иван Гарелов. Там става един много сериозен идеен неочакван сблъсък. Може да се стигне до гражданска война. Хората са много наострени. Не са платени групички, като у нас. 

За пръв път от 120 години насам наблюдаваме такова дълбоко разделение. Очевидно са подложени на оценка или преоценка американски ценности. И кое ще надделее – не можем да кажем. Борави се с понятия като либерализъм, консерватизъм, изолация... Това са само отделни елементи, а цялата спойка, която формира американската действителност, е много сложна.

Според Иван Гарелов, Тръмп се е представил много силно в своя мандат.

Това, което става в Америка, се отразява и у нас. Управляващите биха предпочели Байдън. Европа има различен поглед към това, което става в САЩ. От една страна Тръмп ги пренебрегваше, игнорираше ЕС и задълженията си. Затова управляващите в ЕС предпочитат Байдън, категоричен е Иван Гарелов.