Опорни хора - 10.10.2020 - Пълен запис

12.10.2020 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Очакванията са таванът на пенсиите да скочи до 1400 лв.Това каза в предаването "Опорни хора" зам.- социалният министър Зорница Русинова. Смисълът на този таван е да балансира системата и да разчита повече на вноските на хората, а не на дотацията от бюджета. Пенсионната система е една от най-консервативните системи. Тя изисква съгласие, добро обясняване и стабилен парламент, за да се правят реформи, коментира заместник-социалният министър.

Различните варианти за преизчисляване на пенсиите по наши данни означава, че ще бъде ощетена една или друга група. Едно от предложенията в бюджета е да отпадне доходният критерий и всички родители да получават детски надбавки.

В момента сме в активен преговорен процес с ЕК за новите инструменти, които предстоят да стартират в България. Най-активни са преговорите за борба с последствията от ковид. За целта ще продължим подкрепата на местните власти,добави заместник-социалният министър Зорница Русинова.

Български депутати залепиха едно от най-големите петна в политическата ни история. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски по повод резолюцията на ЕП за България.

Този ден дълго време ще бъде коментиран от политици и политолози. Защото няма как след 30 години демократичен живот или псевдо демократичен живот, 30 г. по-късно да отидеш и да извършиш национално предателство, казвам го абсолютно отговорно, срещу собствената си родина.

Това могат само българи да го направят, български социалисти. Говорим за български политици, които извършиха национално предателство. Националното предателство не е нито ляво, нито дясно. То е национално предателство, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.

Резолюцията не е закон, но има сериозна политическа тежест. Това каза в предаването „Опорни хора“ Георги Пирински от БСП. Това е документ от 12 страници. В него са изброени всички доклади, обсъждания за корупция, за нарушения на закона, за липса на медийна свобода в България, които се правени не през последните 2-3 седмици, а през последните години. 

Първият въпрос е, че в българското общество тези тревожни констатации с годините се подминават. Това е късогледа и вредна позиция. Защото се задава въпроса, това означава ли сега, че ще ни спрат парите, заяви Георги Пирински от БСП.

Целия разговор гледайте във видеото!