Брюксел 1 - 10.10.2020 - Пълен запис

11.10.2020 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

Жълт картон за ГЕРБ или лява атака срещу страната? Какво ни казва резолюцията на ЕП - говорим с двама евродепутати в първата част на предаването - Цветелина Пенкова от БСП и Асим Адемов от ГЕРБ. Темата коментираме след това и с политолога Иван Начев, преподавател в НБУ.

Независимо от коя политическа сила сме и какви цели имаме, не трябва да допускаме да хулим страната си. По този начин се накърнява имиджа на България, нанесе се имиджова щета. Предстоят избори в България през март догодина и хипотетично – може да управляваме ние, може да управляват и БСП, и други. Това каза за предаването „Брюксел 1 „ Асим Адемов, евродепутат от ГЕРБ.

Но това, което оставяме като впечатление в нашите европейски партньори не е добре и няма да изчезне на другия ден след изборите, допълва Адемов. Защото, когато станаха наши колеги от „зелените“, които директно настояваха да се спрат еврофондовете, аз се учудих на нашите колеги от България, които ръкопляскаха и се радваха. Сигурен съм, разбира се, че няма основание това да се случи. Но ако стане факт и БСП управлява, дали ще бъдат по-доволни, ако са спрени еврофондовете, попита риторично евродепутатът от ГЕРБ.

Независимо от партийните ни ежби и партизански борби, най-високо трябва да стои интереса на страната ни, категоричен е Асим Адемов, евродепутат от ГЕРБ.

Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП, заяви от своя страна за предаването „Брюксел 1“, че индикациите вече са дадени. За мен и докладът, и политическата позиция на европарламента всъщност са ясен знак, че политическото доверие от нашето правителство е снето.

Предстоят избори, надяваме се тези документи да бъдат разчетени малко по-ясно и по-обективно, защото не можем да продължим да хвърляме прах в очите и на гражданите, добави евродепутатът от БСП. Избори се искат и те трябва да бъдат на масата на този етап. Очакваме това да бъде разчетено от управляващите, тъй като те вече получиха червената карта от всички възможни институции, вкл. и от българските граждани. Какво очакваме оттук нататък?

Наистина е нелепо да се говори за спиране на европейски средства за в бъдеще, но ако продължим по този начин и с този модел на управление, вероятно има такава заплаха. Социалистите винаги са отстоявали позицията, че върховенството на правото във всяка една от държавите-членки, и европейските средства трябва да бъдат много тясно обвързани. Защото не можем да продължаваме да наблюдаваме тези злоупотреби, които се случват в нашата държава основно, но не само при нас, категорична е Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП.

Отново за резолюцията на ЕП за България и острия дебат в пленарната зала в Брюксел. Ето само някои щрихи от него. 358 гласа „за“ резолюцията, 277 против, 56 въздържали се. Какво говори този резултат? 30 депутати от ЕНП не подкрепиха позицията на ГЕРБ. 39 поправки в проекто-документа внесе малтийската европарламентаристка Роберта Мецола от ЕНП, но след бурна реакция в социалните мрежи, оттегли един от текстовете. Роберта Мецола е една от трите жени, които направиха силно впечатление по време на дебатите за политическата обстановка у нас. Темата коментираме с политолога Иван Начев, преподавател в НБУ.

Дни преди възобновяване работата на Историческата комисия София – Скопие, след почти едногодишно прекъсване и малко след срещата на двамата външни министри, с колегата Николай Коев - бивш кореспондент на БТА в Скопие, говорим, какви са условията на България за еврочленството на Северна Македония, ще успеем ли да ги отстоим в рамките на преговорите и какви са реакциите и намеренията на Скопие?

Целия разговор гледайте във видеото!