Опорни хора - 26.9.2020 - Пълен запис

27.09.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Основното в случая с политическата криза е, че исканията на протеста са за оставка и служебно правителство. Това за мен е необяснимо, то съвпада и с исканията на президента Радев. Той тогава ще придобие и изпълнителна власт, съставяйки служебен кабинет.

Проблемът със служебното правителство е, че то е безконтролно. Много хора смятат, че това е остарял институт в българската конституция. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Той допълни, че в Народното събрание не е постъпвала темата за експертен кабинет.

ГЕРБ не се плаши от служебно правителство, единственият проблем е, че е безконтролно. Основната характеристика на служебния кабинет е, че той не подлежи на парламентарен контрол, за разлика от всички правителства, излъчени през Народното събрание. Това вече създава предпоставки за еднолична власт, категоричен е Димитър Главчев.

По въпроса за доклада от ЕК има принципно ясно решение, какво трябва да се направи, за да може да се каже, в България има върховенство на закона. Зад думата върховенство на закона има общество, което живее цивилизовано. Пълни хладилници, със спокойствие за справедливост, липса на бюрокрация, неизсечени гори, незастроено Черноморие, несъсипана природа от отрови. Законът е необходим, за да живее човек нормално. Това каза в предаването „Опорни хора“ адвокатът Марин Марковски.

Добрият закон трябва да е така направен, че да е задължителен. Това е ролята на държавата. Шопската приказка, че законът е врата в полето и всеки може да го заобиколи, е приказка за кръчмата в Новоселци.

За да се прецени работата на прокуратурата, трябва да се види статистиката, там са фактите. Другото са политически оценки. Колко дела има внесени, колко дела има образувани, колко присъди има прочетени и т.н. Колко престъпления има разкрити и то на „белите якички“. Това са фактите, от които може да се направи извод, дали прокуратурата си върши работата. Иначе навлизаме в мъглата на политиката.

Въпросът за контрола на прокуратурата се решава по един единствен начин. Прокуратурата трябва да бъде контролирана от добре направения закон. Задачите на прокуратурата налагат независимост. Прокуратурата не е безконтролна, защото главният прокурор се отчита със статистика, категоричен е адвокат Марин Марковски.

Пореден шпионски скандал с руски дипломати у нас.

Въпросът с руските шпионски служби в България – темата е, колко реално ще бъдат засегнати, до каква степен има капацитет да се противодейства. Това са по-сериозните въпроси. Няма как да знаем, дали тези двама души са били от ГРУ, от руското външно разузнаване или от ФСБ. Това каза за предаването „Опорни хора“ Тихомир Безлов, старши анализатор в ЦИД.

 

България дълго време се разглеждаше като прекалено близка до Русия страна, запазвайки старите си отношения към Москва. Русия обаче променяше през годините отношението си към нас – от приятелско, към враждебно. Отношенията се влошиха покрай спирането на Южен поток. Това беше директно и раздразнително прието.

 

В някои балкански страни се твърди, че София е център на руското разузнаване за Балканите, че Москва се е опитвала да се противопостави на влизането на Македония в НАТО и ЕС.

В България има огромен брой руски дипломати.

Голямата тема за руските служби се появи покрай случая Скрипал. Тогава стана ясна логистиката на ГРУ към Западна Европа. Тогава се изостри темата за руското влияние. Коментираше се темата за усилията на руските служби да създадат проблеми на българската оръжейна индустрия, допълни Тихомир Безлов.