Опорни хора - 5.9.2020 - пълен запис

08.09.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостуват Росен Плевнелиев, президент на Р България 2012 - 2017г., Тома Биков, депутат от ГЕРБ и спортната легенда Нешка Робева, депутат от 7-то ВНС.

Росен Плевнелиев

"Има един единствен изход, който е честен към обикновения гражданин, той е редовни избори, а не извънредни. Ако тръгнем към извънредни, каквото е желанието на немалко от действащите български политици, то тогава политическите партии със сигурност ще се замерват с компромати. Единствено редовни избори, които са след няколко месеца, ще накарат всички в тази държава, да се държат нормално", заяви Росен Плевнелиев за "Опорни хора".

Според него протестите у нас са начин на някои политици да правят избори.

Тома Биков

"Това е продължение на процесите, които започнаха след юни-юли. Вероятно е началото на един доста нестабилен период за политическата система на България, който се надявам, че ще приключи с възстановяване диалога. Но не мисля, че има потенциал да се случи в следващата една година", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването "Опорни хора".

Той смята, че първата възможност за преодоляване на тежката политическа нестабилност са президентските избори.

"За съжаление, за първи път в последните 30 години парламентарните избори нямат потенциал да бъдат ключ към решаването на политическата нестабилност. Това не е криза, което виждаме. Политическа криза е тогава, когато парламентът не е в състояние да функционира и да излъчи правителство", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Нешка Робева

Нешка Робева, като участник в 7-то ВНС, коментира и има ли нужда от нова Конституция в предаването „Опорни хора“. Според нея, няма нужда, защото Конституцията няма да реши проблемите. Какво очакват протестиращите? Добре, оставка. Кой ще дойде? Ще настъпи анархия и ще стане още по-страшно. От друга страна, партиите си подбират послушници. От трета страна, т. нар. демокрация е извратена, води хората до носталгия. Можещите и знаещите все повече се отдръпват заради натиска на невежите и арогантните. Интелигенцията е поставена на колене!

По време на ВНС работеха специалисти, високо квалифицирани хора. В 7-то ВНС започна, обаче, разделението на народа, защото смятаха, че така ще овладеят масите, спомня си Нешка Робева. „Разделяй и владей“. А нашият народ по принцип е склонен да мрази.

Власт и пари! Който дойде на власт, иска пари! Той не иска да управлява народа, не иска да остане в историята, категорична е Нешка Робева.