България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безконтролен вирус: Защо превенцията на ХИВ у нас спря?

Фондации за борба с вируса нямат средства, алармира Анна Любенова от "Инициатива за здраве"

29.07.2020 | 08:27 Редактор: Виктория Гетова

Фондациите за превенция на ХИВ у нас нямат средства, чрез които да ограничават разпространението на болестта. 3300 са носителите на този вирус в страната, като фондация "Инициатива за здраве" се бори с болестта от 23 години насам.

"Превенцията на ХИВ със сигурност трябва да намери път да продължи, но тя буксува през последните 3 години, откакто  глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария напусна България. Оттогава ние сме в постоянна борба да се осигури държавна устойчивост, каквито бяха и обещанията на правителството", коментира Анна Любенова от "Инициатива за здраве" в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че са необходими средства за организациите, които работят с най-уязвимите общности, които се достигат трудно.

"От Министерството на здравеопазването знаят много добре какви са проблемите. Имахме финансиране в продължение на една година, но то приключи на 25 юни и до момента няма обявена нова обществена поръчка", допълни още Любенова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея пандемията от Ковид-19 е една от причините да не бъде обявена нова обществена поръчка. "Периодите на прекъсване са фатални. Обществените поръчки не са подходящи за въвличане и на неправителствените организации (НПО), които са най-добрият изпълнител на тази работа", обясни Анна Любенова.

Гостът посочи, че тези пари отиват за закупуване на консумативи и средства, които реално и практически възпират разпространението вируса - презервативи и чисти спринцовки за хората, които употребяват инжекционни наркотици, както и за  бързи тестове и автобуси за мобилни кабинети. Според нея спирането на програми за превенция на ХИВ и СПИН не е от липса на средства, а по-скоро от липса на приоритет.

"Когато на един проблем се гледа сериозно, средства се намират. Това, което наблюдаваме, е нисък приоритет към тези програми. В сянката на Ковид-19 можем да изпуснем и други заболявания", заяви Любенова и посочи, че лечението действа като превенция, за да не може вирусът да бъде предаван.

По нейни думи най-уязвимите групи нямат възможност да се изследват в частни лаборатории. Тя обяви, че организацията се оттегля от дейността си.

"Отказваме се, защото е много трудно да се оцелява по този начин. Така работа не се върши - нямаме възможност да мислим за качество и развитие, а само как да оцеляваме. Това обезсмисля усилията", категорична бе Анна Любенова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това е много притеснително! Сигнализирай за неуместен коментар