България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спор: Има ли мизерия в столичните театри

За общинските театри в проектобюджета все още няма бюджет

13.01.2020 | 10:33 Редактор: Искра Ангелова

Общинският съветник и актьор Веселин Калановски призовова парите за театрите в София да бъдат увеличени, а директорите им да приложат предвиденото в браншовия трудов договор от 2018 г. увеличение на възнагражденията. В доклада си той посочва ниските заплати, мизерните условия на труд, както и за съмнителни суми за ремонти. 

"В никакъв случай не мога да обвиня ръководството на театрите, специално общинските. Не мога да говоря за творческата атмосфера в тези театри, тя не е лоша, има колегиалност и краен творчески продукт. Но акцентът е върху начина, по който чиновниците и администрацията овъзмездява труда, който полагаме", каза Калановски в студиото на "България сутрин".

Според Ириней Константинов, който е директор на театър "София", не може да се говори за мизерия в театрите и съмнителни ремонти.

"Когато няма за какво да се хванем, се хващаме за театрите. Основната заплата в театъра е 820 лв, а брутната е 901 лв. Не може да говорим за добро финансово присъствеие. Никога заплататите не стигат и никога никой не е доволен от това, което взима", коментира той. 

От думите на Калановски става ясно, че за общинските театри в проектобюджета към настоящия момент няма бюджет, а едно обединено звено, което се нарича "Дирекция култура". В него са включени театри и райони, както и всички останали пера в културата, включително зоопаркът - (4 млн. лв) и гробщните паркове, за които са отделени 8 млн. лв. Но нямало отделно перо "Театри".

Той добави, че за работни заплати на "Дирекция" и цялата администрация в четирите театъра са отделени 5, 75 млн. лв. За 2018 са били отделени 3 млн. лв., а за 2019 г. падат на 2, 8 млн. лв.

"Няма по-добро нещо от делегирания бюджет. Той дава възможност на директора на театъра и административния състав да си планира дейността за цялата година. Този бюджет ми дава възможност да знам какво производство имам и коя постановка колко да ми струва. В никакъв случай делегираният бюджет не ме ограничава да правя беден театър", каза още Константинов пред Bulgaria ON AIR.

"Никъде в моя доклад няма дума срещу делегирания бюджет, никъде не съм казал, че това е лошо или грешно. Вашите заплати идват от общинския бюджет. Минималната работна заплата от тази година е 610 лв., а според браншовото споразумение от 2018 година минималната основна работна заплата на актьора трябва да е 915 лв.", контрира го Калановски.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК