Експерти: Най-слабата страна на сделката за ЧЕЗ е, че се говори с хипотези

"Белене" ще бъде интернационален проект

29.10.2019 | 22:40 Редактор: Виктория Гетова

 Енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Георги Касчиев коментираха в студиото на “Денят ON AIR” защо беше блокирана сделката с ЧЕЗ.

“Има много интересна ситуация, в която всички страни участваха в този процес, като че ли са прави, а в крайна сметка ще пострадаме всички ние, българският народ”, каза проф Тасев.

“Благодарение на една законова мярка, която беше предприета началото на лятото ние обърнахме вектора, тоест сменихме мястото на последващия с превантивен контрол, което реално породи тези проблеми”, коментира още проф. Тасев

“Действащото ни законодателство дава достатъчно гаранции за това, че ще бъдат защитени нашите интереси при стария вариант. А новият вариант ни поставя пред една нова опасност, чешката страна да ни осъди за пропуснати ползи” , каза проф. Тасев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че автоматично сме си създадали проблеми, които сме могли да не създаваме.

“Имаше изказване на главният акционер в Еврохолд, който сподели, че има външни сили, които са заинтересовани да не се осъществи тази продажба и изрази надежда, че у нас няма да има предатели. Това решение за мен е негативен сигнал към инвеститорите” , обясни още Касчиев.

Най-слабата страна било това, че се говори основно с хипотези.

Двамата коментираха и добрите шансове, които се дават за заработването на “Белене”.

“Това е една благоприятна ситуация. Руснаците ще са генерален изпълнител, американците се включиха с турбината и генератора, французите ще добавят системите за сигурност, така че се получава един интернационален проект”, обясни проф. Тасев

Касчиев допълни, че проектът, който е подложен на лицензионен преглед, не съдържа тази турбина Арабела. Ако тя се включи, това означава да се препроектира всичко отначало.
 

Харесайте Facebook страницата ни ТУК